Gazdaság

Kitörés után

Ismét a figyelem közép­pontjába került a tőzsdén a négy és fél éves csúcsot döntő Graphisoft papírja.

Jól jártak a Graphisoftba fektetők a gyorsjelentési időszakot következő hetek változatos tőzsdei hangulatában: a szoftvercég papírjai lassan, de biztosan négy és fél éves csúcsra emelkedtek. A drágulást tulajdonképpen semmilyen különleges befektetői történet nem támogatta, pusztán a papírok alulértékeltségéről, emelkedési lehetőségeiről érkeztek hírek, amelyek oda vezettek, hogy technikai alapon is érdekessé vált a Graphisoft. A papír kitört a tespedtségből, a kérdés most már csak az, meddig tart ki a lendülete.

A szoftvercég emelkedését kiváltó tényezők között nagy hangsúlyt kapott, hogy a piac felfedezte a fundamentális értékből jókora részt adó ingatlanvagyont. Bár a Graphisoft nem professzionális ingatlanhasznosító, az utóbbi években sikerült felépítenie egy olyan ipari parkot, amelynek értéke piaci becslések szerint mindenképpen meghaladja a 40 millió eurót, amely a szabad pénzeszközökkel, illetve a szoftverfejlesztési tevékenységekkel együtt könnyen indokolhat 2 ezer forint körüli, vagy akár azt is meghaladó részvényárfolyamot.

Természetesen a piac nem véletlenül nem fedezte fel eddig a társaságban lévő értékeket. A Graphisoft nem számít jelentős papírnak a tőzsdén, a ráirányuló intézményi és elemzői figyelem korlátozott. Ráadásul – a meglévő magas érték pozitív tényezője mellett – rizikófaktorokat is fel lehet sorolni a céggel kapcsolatban. Legújabb 5D-s, construction termékvonala ugyan kedvező piaci fogadtatásban részesült, de megnövelte a kockázatokat is. A cég szoftverfejlesztési tevékenységének eredményességi dinamikája a közvetlen versenytársak alatt marad. Igaz, ez a papír értékelési szintjében is megmutatkozik: a Graphisoft részvénye a szektor átlagánál alacsonyabb P/E-rátán (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) forog.

A befektetők számára a legfontosabb kérdés az, sikerül-e folytatni az emelkedést, s megközelíteni a legvadabb, 2 ezer forint körül mozgó elemzői célárfolyamokat. A papír a hetet 1750 forint körüli kurzuson nyitotta. A további emelkedést elméletileg mind a fundamentális, mind a technikai oldal támogatja, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a közepes kapitalizációjú részvényekből jelentős intézményi figyelem hiányában hamar kifogyhat a lendület. A papírban ma úgy tűnik, még van potenciál, csak az a kérdés, mikor érkezik meg (ha egyáltalán) a profitrealizálás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik