Gazdaság

A repülőgépszerelők az ÁPV-hez fordulnak

admin
admin

2005. 07. 25. 17:56

A ferihegyi repülőtéren vasárnap este sztrájkot hirdető Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezte (LDFSz) levélben ismét az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-hez (ÁPV) fordul a követeléseivel - mondta Csorba Attila, a szakszervezet elnöke.

A Budapest Airport Rt.-nél (BA Rt.) dolgozó földi kiszolgálókat, repülőgépszerelőket, műszaki eszközök kezelőit, poggyászrakodókat és fedélzeti karbantartókat tömörítő szakszervezet vezetői már két ízben tárgyaltak a privatizációs szervezettel. A téma elsősorban a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság privatizációja során történő dolgozói tulajdonjuttatás, illetve annak kompenzációja volt. A szakszervezet ezen kívül szeretné megszüntetni a munkaerő-kölcsönzést, mert az feszültséget okoz a kölcsönzött munkaerő és a BA Rt. alkalmazottai között. A LDFSz-nek továbbá kompenzációs követelése van a dolgozók megnövekedett munkaterhe miatt.

Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója elmondta: a Budapest Airport Rt. dolgozói azért nem kaphatnak részvényt, mert a BA Rt. nem állami vállalatként, hanem költségvetési intézményként alakult részvénytársasággá. Annak ellenére, hogy a törvény nem teszi lehetővé a dolgozói tulajdonszerzést, a privatizációs szervezet a lehetséges kompenzációról már tárgyalt a szakszervezettel, illetve a szakszervezetekkel és az üzemi tanáccsal. Oravecz Péter az ellentételezés mibenlétéről még nem kívánt nyilatkozni.

Fórika Ibolya, a BA Rt. szóvivője elmondta: jó néhány követelésben már született megállapodás a BA Rt. menedzsmentje és a szakszervezet képviselői között. A társaság a dolgozókat már a múlt héten tájékoztatta arról, hogy mi a cég, illetve az ÁPV Rt. ajánlata. Ezek között évi 300 ezer forint cafetéria juttatás, vagy – a már hatályos 6,6 százalékos béremelés mellett – 3,4 százalékos béremelési javaslat szerepel. A két évre szóló kollektív szerződés három évre bővítését szorgalmazó követelést is elfogadja a menedzsment.

A BA Rt. szóvivője kifogásolta a sztrájk meghirdetésének gyorsaságát. A sztrájktörvény szerint ugyanis – mivel a BA Rt. nem folytat közszolgálati tevékenységet – a szakszervezetek bármikor bejelenthetik a munkabeszüntetést, nem adva kellő időt az utasok tájékoztatására. Nemcsak az utasok, hanem a dolgozók és a privatizációs folyamat szempontjából is felelőtlen lépés a sztrájk – tette hozzá Fórika Ibolya.

A repülőtéren dolgozó rámpatisztek szakszervezete szolidaritási nyilatkozatot tett. Amennyiben az LDFSz követeléseit nem teljesítik, csatlakoznak a sztrájkhoz – mondta Csorba Attila. A rámpatisztek készítik elő a repülőgépek indulását – magyarázta a szakszervezeti vezető.

A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSz) is foglalkozik a sztrájkhoz csatlakozás lehetőségével – közölte az MTI-vel Pető Alfréd, az RFDFSz elnöke. Ennek a szakszervezetnek egyebek között a forgalmi előtér, az operatív igazgatás és a biztonsági igazgatóság dolgozói a tagjai.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.