Gazdaság

Indul a gyorsjelentési szezon

A külföldi befektetők szokatlanul aktívak, minek eredményeként a múlt heti új csúcs után is 20 ezer pont fölött folyik a kereskedés. A soron következő napok a gyorsjelentési várakozások jegyében telnek a tőzsdén.

Új csúcs született

Július 19-én bekövetkezett a történelmi esemény, ami őszintén szólva már egy ideje a levegőben lógott. A BUX áttörte a 20 ezer pontos lélektani határt. Az új történelmi csúcs 20 146 pont.

A Budapesti Értéktőzsde számára a legjobb hírverés a nagy emelkedés. Ez a megállapítás még az 1998-as orosz válság előtt született. Akkor vette utoljára hasonló könnyedséggel a BUX az ezres szintek jelentette akadályokat, mint most. Márpedig a hírverés elkel a BÉT-nek, ugyanis az orosz válság, ami a magyar tőzsde Pearl Harbor szintű traumája volt, elszoktatta a magyar magánbefektetőket a részvényektől, így a mostani száguldásból főleg a nemzetközi intézményi befektetők húznak hasznot. Természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy maga a nagy emelkedés is nekik köszönhető, ugyanis valamilyen furcsa felindulásból nem a megszokott nyaralással töltik idejüket, hanem a londoni fotelekből adnak vételi megbízásokat „bármi áron”.

Júliusban mindenesetre szokatlan, hogy unalmas nyári pangás helyett jelentős forgalom, vad index- és árfolyamugrások, továbbá sok-sok izgalom jellemzi a kereskedést. No meg vállalati hírek is akadnak, annak ellenére, hogy a gyorsjelentési szezon tömeges beindulásáig még várnunk kell, és ilyenkor csak a bulvárjellegű céges információk töltik meg a gazdasági újságok hasábjait.

Nyomul az OTP

A hírek középpontjába a múlt héten a bankszektor került. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a Bloombergnek adott nyilatkozatában az ambíciózus terjeszkedési tervekbe engedett bepillantást nyerni. Csányi elárulta, hogy az OTP ajánlatot tett a szerb Niska Bankra, és az eredményhirdetésre az elkövetkező hetekben kerülhet sor. Más híradásokból lehet tudni, hogy ismét felsorakozott boldog-boldogtalan a Niska megszerzésére, hiszen a szerb piac hosszú távon ígéretesnek bizonyul és tolonganak a jobbnál jobb falatokért a régióban jól ismert nevek.

Csányi Sándor szerint az OTP egy meg nem nevezett ukrán bank felvásárlásáról is tárgyalásokat folytat. Továbbá még mindig érdeklődnek a román CEC iránt, habár a piacon azt suttogják, hogy a román kormány nem a magyar bankóriásnak szánja eme ékkövét. Csányi ugyan erre nem tért ki, de részletezte a RoBank fejlesztési terveit, mintegy sugallva, hogy van B-tervük is. No ne felejtsük ki a felsorolásból hiányzó horvát akvizíciós terveket sem és máris fogalmazódik a kérdés, hogy ha csak a kiszemelt áldozatok felét is sikerül elejtenie a nagy étvágyú OTP-nek, akkor miből fogja mindezt finanszírozni. Ezt a kérdést egyelőre a „mindent a maga idejében” típusú válaszokkal hárítja el a bank. Egyes hitetlen hangok arra is rámutatnak: könnyen meglehet, hogy az OTP a nemzetközi tervek hangsúlyozásával a magyar eseményekről és a közelgő gyorsjelentéséről próbálja elterelni a figyelmet. Hiszen a meredek kamatcsökkenés minden valószínűség szerint nyomot hagyott a bank kamatmarzsában.

Mit várhatunk a banki gyorsjelentésektől?

A bankszektor profitabilitásának alakulására adhat támpontot a gyorsjelentési szezon fecskéje, az Inter-Európa Bank. Az IEB, a jegyzett cégek közül elsőként publikálta második negyedéves gyorsjelentését, ami vegyesre sikeredett. A tisztes, 12 százalékos mérlegfőösszeg-bővülést a konszolidált adózott eredmény 6,2 százalékos csökkenése árnyékolta be. A bank mindezt jelentős egyszeri hatásoknak tulajdonította, de az mindenképp figyelemre méltó, hogy a nem konszolidált nettó kamatbevétel 4,7 százalékkal csökkent, amit a többi tételnek kellett (volna) ellensúlyoznia.

Hasonló kihívással találhatja magát szembe az OTP is, de erről valószínűleg csak a szezon vége felé tájékoztatják a befektetőket. Ezen a héten várhatóan a Démász eredményeivel folytatódik a sor, a hírek szerint pénteken.

Az amerikai cégeknek jól megy

Amíg itthon még csak kezdődik, a tengerentúlon már javában tart a második negyedéves gyorsjelentési szezon, amely ezen a héten a csúcspontjához érkezik. Az 500 legfontosabb vállalat árfolyamalakulását tükröző S&P 500 index tagjainak 30 százaléka jelent ezen a héten. Olyan nagyágyúk tartoznak ide, mint a világ legnagyobb olajipari cége, az ExxonMobil, a vegyipari óriás, a DuPont, az ipari konglomerátum Boeing, vagy a gyógyszeripari multi, a Bristol-Myers.

Az eddigi szezon egyébként viszonylag jól alakul. Az S&P 500 cégeinek 35 százaléka már közölte számait, és a 174 vállalat közül 130 pozitív meglepetést okozott, 25 eredményei megfeleltek a várakozásoknak, míg 19 számai csalódást okoztak. Ha ez így menne tovább, akkor ez lovat adhatna a magas olajárak és a kamatemelési ciklus miatt igencsak helyben járó index alá.






Indul a gyorsjelentési szezon 1
Indul a gyorsjelentési szezon 2
Indul a gyorsjelentési szezon 3
Indul a gyorsjelentési szezon 1


Ajánlott videó

Olvasói sztorik