Gazdaság

Gyurcsány: a magyar tehetség induljon el világhódító útjára

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az Indonéziai Shangri-La Hotelben rendezett üzletemberfórumon vett részt nyolcnapos délkelet-ázsiai látogatásuknak utolsó előtti napján. A kormányfő szerint befolyásunkat azzal növelhetjük a világban, ha "a magyar tehetség és a tőke elindul világhódító útjára".

Képünkön a magyar kormányfő a gazdasági miniszter (takarásban) Indonézia különböző térségeinek szépségkirálynőivel ismerkedik egy üzletemberfórum során.

„A legfontosabb nemzeti érdek, hogy Magyarország gazdaságában, tehetségében, kultúrájában, szorgalmában erős legyen, jobb, mint a régiójában bárki” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc hétfőn Jakartában. Magyarország a világon befolyását nem politikai handabandával, nem valós vagy vélt kulturális, történelmi vagy politikai felsőbbrendűségének hangoztatásával tudja növelni, hanem akkor, ha “a magyar tehetség és a tőke elindul világhódító útjára” – mondta a miniszterelnök, aki nyolcnapos délkelet-ázsiai útja utolsó állomásán nyilatkozott magyar újságíróknak.

Gyurcsány Ferenc, amellett, hogy elismerte, az Európai Unió növekedése diktálja a magyar növekedést, rámutatott arra: Magyarország számára az Európai Unióval folytatott kereskedelemben nincs komoly növekedési bázis. Az ország nem fejlődhet úgy elég gyorsan, “ha hajóját kizárólag az Európai Unióhoz köti” – jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy Délkelet-Ázsia jelenleg a világ leggyorsabban fejlődő régiója.

A Szingapúrt, Vietnamot és Indonéziát érintő nyolcnapos délkelet-ázsiai körútjára múlt hét hétfőn indult el Gyurcsány Ferenc kormányfő, Somogyi Ferenc külügy- és Kóka János gazdasági miniszter, valamint számos üzletember. Az út célja a gazdasági kapcsolatok elmélyítése a három délkelet-ázsiai ország és Magyarország között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik