Gazdaság

Beszervezés

Mérséklődhetnek a hálózathasználati díjak, miután a villamos hálózat üzemeltetése és a rendszerirányítás ismét egy kézbe kerül Magyarországon.






Beszervezés 1

Beszervezés 2
Martonvásári alállomás.
A racionalizálás hatásának a hálózat-, illetve a rendszerhasználati díjak csökkenésében is meg
kell majd jelennie.
Beszervezés 3

Szakmai körökben már akkor is feleslegesnek tartották a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Rt. kiszervezését a hálózatot birtokló Magyar Villamos Művek (MVM) Rt.-ből, amikor három és fél éve, az árampiaci nyitáshoz kapcsolódóan ez megtörtént. Azzal érveltek, hogy drágává és bonyolulttá teszi a rendszer működését. A mostani döntés, miszerint a Mavir ismét az MVM többségi tulajdonába tartozó leányvállalatként működik tovább, az akkori kétkedőknek ad igazat. Az újbóli integrálás azonban tucatnyi szervezeti, cégjogi kérdést, feladatot felvet. Elég csak arra gondolni, hogy a Mavir és az MVM részvényei egyelőre nem azonos címletűek.

Az MVM-nek fél éve van arra, hogy végrehajtsa azokat a változásokat, amelyek az úgynevezett TSO modellre való áttéréshez szükségesek. Az eddig használt ISO modellt (a magyarázatokat lásd külön) az időközben megváltozott uniós energiapiaci direktívák már nem is ismerik, így harmonizációs feladat is volt a hálózati rendszerirányító felállítása.





Beszervezés 4

Modellválaszték


ISO. Independent System Operator – független rendszerirányítási modell; nálunk eddig ez létezett. Ebben a hálózat üzemeltetése és a rendszerirányítás elválik egymástól, a működést, a hatásköröket rendkívül bonyolult szerződéses rendszerben kell szabályozni.


TSO. Transmission System Operator – hálózati rendszerirányító modell; az új uniós standardoknak ez felel meg. Ebben a hálózat üzemeltetése és a rendszerirányítás nem válik el egymástól; nálunk is erre kell átállni.

Beszervezés 4
Beszervezés 3

VÉTÓJOG. Sokáig kérdéses volt, hogy az MVM hálózati tevékenységét vonják-e össze a Mavirral, vagy a rendszerirányító társaságot integrálják a villamos művek szervezetébe (Figyelő, 2005/5. szám). A villamosenergia-törvény és a privatizációs jogszabály közelmúltbeli módosítása értelmében ez utóbbi történik. A Mavir az MVM tulajdonába kerül – egyetlen szavazatelsőbbségi jogot biztosító részvény kivételével, amellyel a gazdasági miniszter a rendszerirányító függetlenségét esetlegesen veszélyeztető döntéseket meg tudja vétózni.


Az integráció részletein még dolgoznak, az azonban már biztos, hogy a villamos művek hálózati szervezete beolvad majd a rendszerirányító társaságba. A változások nyilvánvalóan érintik majd az MVM hálózati leányvállalatát, az Országos Villamos Távvezeték (Ovit) Rt.-t is.


Az 5,7 milliárd forintos saját tőkéjű, közel másfélezer embert foglalkoztató társaság, a meglévő alaphálózat üzemletetése mellett, vállalkozói alapon, hálózatépítéssel is foglalkozik. Tavaly a közel 25 milliárd forintos árbevételből 4,2 milliárdot hozott az üzemeltetés, 20,6 milliárdot pedig a vállalkozói tevékenység. Az üzemeltetés biztosan a rendszerirányító felügyelete alá kerül, az utóbbi azonban nem feltétlenül. Erről az MVM közgyűlésének kell majd határozni.





Beszervezés 3
Beszervezés 8
Beszervezés 3

PÁRHUZAMOSSÁGOK. A Mavir integrációja során ugyanakkor számos tevékenységet érdemes ésszerűsíteni, hiszen ma például valamennyi érintett cégnek önálló ügyviteli és pénzügyi részlegei vannak. Az MVM az év elején – már a rendszerirányító beolvasztására való felkészülés jegyében – meghirdetett egy hatékonyságnövelő programot, amely alapvetően három területet érint.


Egyrészt a finanszírozást; ma ugyanis az MVM, a Mavir és az Ovit között komoly pénzmozgás van, emellett az egyik vagy másik cégnél rendelkezésre álló, átmenetileg szükségtelen források csökkenthetik a csoport hiteligényét. Másrészt nyilván optimalizálni érdemes a vagyongazdálkodást is. A hatékonyságjavítási program harmadik eleme a létszám-optimalizálás. Mindezek eredményeként a hálózatüzemeltetés és a rendszerirányítás költsége lényegesen kisebb lehet, aminek a hálózat-, illetve a rendszerhasználati díjakban is meg kell majd jelennie. A fogyasztók számára talán ez lesz a legfontosabb változás, hiszen a magyarországi hálózati tarifák nemzetközi összehasonlításban nem mondhatók alacsonynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik