Gazdaság

Bérekben lemaradtunk

A nyugat-európainál gyorsabban bővül a kelet-európai gazdaság, de az itt lakók még a negyedét sem keresik meg a nyugat-európai átlagbérnek.

Alacsony bérek

A gazdasági növekedés mindenhol a bérek emelkedésével párosult. Így Lengyelországban 20, Csehországban 18, míg Magyarországon 17 százalékkal nőttek a bérek 2004 márciusa és decembere között. Azonban a bérek még ennek ellenére sem közelítették meg a nyugat-európai országok szintjét. Az átlagos magyar bér 733 dollár, a lengyeleknél ez 723, míg a cseheknél 710 dollár, szemben egy átlagosnak tekinthető, havi 4 ezer dolláros német bérrel.

A második félévben magához térő lengyel, cseh és magyar gazdaság növekedése akár négyszeresét is kiteheti az eurózóna országaiban tapasztalható lanyha növekedésnek – írja tanulmányában a Bloomberg. Mindez a vállalatok és háztartások fogyasztásbővülésének köszönhető. Az OECD júniusi tanulmánya szerint az eurózóna országai idén mindössze 1,2 százalékos GDP-arányos bővülés elé néznek, szemben a tavalyi 1,9 százalékkal.


A lengyel gazdaság a második félévben tér magához, s éves növekedése eléri a GDP a 3,8 százalékát, szemben az első félévi 2,1 százalékos bővüléssel. Magyarországon 3,5 százalékos bővülést vár a Bloomberg, míg Csehország éves növekedése 4,3 százalék körül lesz.

Kistigrisek


A három Visegrádi ország gazdasága adja az újonnan csatlakozó tíz uniós tagország össztermelésének 80 százalékát, ami összesen mintegy 470 milliárd dollárra rúg. Lars Christensen, a koppenhágai Danske Bank közgazdásza szerint a kelet-európai gazdaság ekkora bővülése az uniós bővítés sikerének tudható be. Ugyanis mialatt a Nyugat-Európában szegény rokonként tekintenek a keleti országokra, valójában ezek igazi kistigrisekként viselkednek – véli Christensen.


Az első negyedévben a három ország bővülése kissé lelassult, de ennek az az oka, hogy az uniós csatlakozás évében igencsak megugrottak ezek a számok. Csehország 4,4, Lengyelország 5,4, míg Magyarország 4 százalékos bővülést tudhatott maga mögött 2004-ben. A tavalyi évet, annak rendkívülisége miatt nem szabad összehasonlítanunk az ideivel – véli Piotr Bielski, a varsói Zachodni WBK Bank elemzője. Szerinte a gazdasági növekedés visszatér a két évvel korábban elhagyott útra, és stabil növekedési pályára áll. Ez azt jelenti például, hogy nem veszélyezteti az infláció, vagy a folyó fizetési mérleg rendkívül magas hiánya.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik