Gazdaság

Gyurcsány szerint az év végén helyrebillen a hiány

Szeptemberre a hiány magasabb lesz a tervezettnél, de év végére a fogyasztás és a befolyó adók miatt helyre áll majd az egyensúly – mondta a miniszterelnök a TV2 Jó estét Magyarország! című műsorában.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány tartani fogja a 3,6 százalékos költségvetési hiányt. Az elmúlt 11 évben Magyarországon két olyan év volt, amikor a hiány ennél kevesebb volt. 1998 és 2002 között pedig mindössze egy.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy nem fogják mindenáron bevezetni az eurót 2010-ben, csak abban az esetben, ha a magyar gazdaság erre felkészült. A kormányfő szerint akkor kell majd “észnél lenni”, amikor a forint-euró átváltási árfolyamát meghatározzák.

Rámutatott arra is, hogy Magyarország eladósodottsága kisebb, mint Olaszországé és Belgiumé és jelenleg 57 százalék körül alakul.

Gyurcsány Ferenc szerint az államigazgatás átalakítására is szükség van. Miközben a gazdálkodók világa az elmúlt 15 évben nagyon sokat változott, addig az állami szervezetben szinte semmilyen változás nem történt, de azt szeretné, ha hozzányúlnának az igazgatáshoz is.

A miniszterelnök közölte: az a kultúra, amely egy vállalkozásban természetesa vevőközpontúság, ez nincs meg a közigazgatásban, ezt kell kialakítani, amelyhez át kell alakítani a szervezeteket, s a végén az lesz az eredménye, hogy egy szolgáltatáshoz kevesebb erőforrás, kevesebb ember, kevesebb pénz kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik