Gazdaság

Csatlakozási szerződést köt az EU-val Románia és Bulgária

admin
admin

2005. 04. 25. 08:19

Hétfőn Luxembourgban írja alá Bulgária és Románia csatlakozási szerződését az Európai Unióval. Mindkét ország várhatóan 2007. január 1-jén meg is kezdi működését teljes jogú tagként a nemzetközi szervezetben.

Máris tudni lehet azt is, hogy itt sem áll meg a bővítés és az EU várhatóan hamarosan megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, illetve más balkáni államoknak is van esélyük belátható időn belül csatlakozni. A távolabbi tagság kilátását erősíti meg az EU időről időre Törökországgal kapcsolatban.

Bulgária és Románia esetében a csatlakozási szerződésében megtalálható az a záradék, amely szerint teljes jogú tagságuk kezdete egy évvel elhalasztható, ha az EU úgy ítéli meg, hogy a belépésig hátralévő időben felkészülésük megtorpan. Ezt azonban az EU csak valóban legvégső eszközként kívánja alkalmazni.

Újdonság, hogy az Európai Parlamentnek is beleszólása lesz a felkészülési folyamat ellenőrzésébe, és javasolhatja akár a halasztó záradék életbe léptetését is. A képviselők elsősorban a korrupció és a bűnözés elleni harcban, a környezetvédelemben, a közigazgatási és igazságügyi reformok területén, az állami támogatások leépítésében, illetve a kisebbségek ügyében szeretnének még jelentős előrelépést látni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.