Gazdaság

Növekvő pénzszektor

A hazai pénzügyi szektor üzletmérete számottevő bővülés előtt áll, ezzel azonban a nyereség növekedése nem tud majd lépést tartani.

Igen gyorsan, nagy valószínűséggel a GDP nominális növekedésének ütemét évi 5-10 százalékponttal meghaladó mértékben növekszik majd a hazai pénzügyi szektor üzletmérete a következő években – áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tanulmányában. A közvetített tőke mértéke öt év alatt folyó áron mérve mintegy kétszeresére, tíz év alatt pedig több mint négyszeresére bővülhet. A megtermelt nyereségtömeg azonban várhatóan nem gyarapszik a közvetített tőke állományával arányosan.

A magyar pénzügyi szektor tőkejövedelmezősége jelenleg az uniós átlagnak mintegy két és félszerese. (A 2004-es első háromnegyedévi adatok alapján a hazai bankok átlagos, annualizált tőkejövedelmezősége – ROE – 27,17 százalék volt.) Ennek azonban a PSZÁF szerint nem a tökéletlen piaci verseny az oka, hanem sokkal inkább a makrogazdasági természetű adminisztratív torzítások. Ilyen a jegybanki alapkamat magas szintje, illetve a különféle hiteltámogatások (főként ingatlan- és agrárhitelek esetében). Ez utóbbiakat a monetáris konvergencia folyamata a következő öt év alatt teljesen el fogja tüntetni, vagy pedig a jelenlegi mértékek töredékére szorítja majd vissza.

Az euróövezethez való csatlakozás küszöbén, a bankszektor által felszámított átlagos kamatrés nagy valószínűséggel a mainál lényegesen szűkebb lesz. (Tavaly az első háromnegyed évben 3,9 százalék volt a marzs, míg a 15 régi EU-tagállamban 2003-ban átlagosan 1,2 százalék, az új tagállamokban pedig 2,7 százalék.) A kamatszinttel szűkülő marzs miatt a bankok tőkejövedelmezősége a következő öt év alatt akár a jelenlegi szint felére-harmadára is csökkenhet.

A tanulmány szerint – csakúgy, mint ahogy azt az uniós csatlakozásunk előtt is várták – az eurózónához társulásunk után sem várható, hogy a pénzügyi szektorban forradalmi változások mennének végbe. A külföldi tőke és a külföldi pénzügyi szolgáltatók vagy szolgáltatások bizonyos mértékű beáramlása azonban a verseny fokozódásához vezet, amit az euró átvétele tovább növel majd, hiszen közvetlenül összehasonlíthatóvá válnak a hazai és külföldi árak. Ráadásul könnyebb lesz mind a szolgáltatók, mind pedig ügyfeleik határokon keresztüli mozgása, miközben a valutatermékek egész sorának megszűnése miatt csökken a piaci szereplők által elérhető összes bevétel. Mindennek következtében a hazai piacon a szolgáltatók számának kezdeti mérsékelt növekedésére, a későbbiekben pedig a piaci koncentráció újbóli emelkedésére lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik