Gazdaság

Növekvő pénzszektor

admin
admin

2005. 04. 21. 08:00

A hazai pénzügyi szektor üzletmérete számottevő bővülés előtt áll, ezzel azonban a nyereség növekedése nem tud majd lépést tartani.

Igen gyorsan, nagy valószínűséggel a GDP nominális növekedésének ütemét évi 5-10 százalékponttal meghaladó mértékben növekszik majd a hazai pénzügyi szektor üzletmérete a következő években – áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tanulmányában. A közvetített tőke mértéke öt év alatt folyó áron mérve mintegy kétszeresére, tíz év alatt pedig több mint négyszeresére bővülhet. A megtermelt nyereségtömeg azonban várhatóan nem gyarapszik a közvetített tőke állományával arányosan.

A magyar pénzügyi szektor tőkejövedelmezősége jelenleg az uniós átlagnak mintegy két és félszerese. (A 2004-es első háromnegyedévi adatok alapján a hazai bankok átlagos, annualizált tőkejövedelmezősége – ROE – 27,17 százalék volt.) Ennek azonban a PSZÁF szerint nem a tökéletlen piaci verseny az oka, hanem sokkal inkább a makrogazdasági természetű adminisztratív torzítások. Ilyen a jegybanki alapkamat magas szintje, illetve a különféle hiteltámogatások (főként ingatlan- és agrárhitelek esetében). Ez utóbbiakat a monetáris konvergencia folyamata a következő öt év alatt teljesen el fogja tüntetni, vagy pedig a jelenlegi mértékek töredékére szorítja majd vissza.

Az euróövezethez való csatlakozás küszöbén, a bankszektor által felszámított átlagos kamatrés nagy valószínűséggel a mainál lényegesen szűkebb lesz. (Tavaly az első háromnegyed évben 3,9 százalék volt a marzs, míg a 15 régi EU-tagállamban 2003-ban átlagosan 1,2 százalék, az új tagállamokban pedig 2,7 százalék.) A kamatszinttel szűkülő marzs miatt a bankok tőkejövedelmezősége a következő öt év alatt akár a jelenlegi szint felére-harmadára is csökkenhet.

A tanulmány szerint – csakúgy, mint ahogy azt az uniós csatlakozásunk előtt is várták – az eurózónához társulásunk után sem várható, hogy a pénzügyi szektorban forradalmi változások mennének végbe. A külföldi tőke és a külföldi pénzügyi szolgáltatók vagy szolgáltatások bizonyos mértékű beáramlása azonban a verseny fokozódásához vezet, amit az euró átvétele tovább növel majd, hiszen közvetlenül összehasonlíthatóvá válnak a hazai és külföldi árak. Ráadásul könnyebb lesz mind a szolgáltatók, mind pedig ügyfeleik határokon keresztüli mozgása, miközben a valutatermékek egész sorának megszűnése miatt csökken a piaci szereplők által elérhető összes bevétel. Mindennek következtében a hazai piacon a szolgáltatók számának kezdeti mérsékelt növekedésére, a későbbiekben pedig a piaci koncentráció újbóli emelkedésére lehet számítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.