Gazdaság

Az Auchanban árult sonka

feltűnően olcsó – állította a Hússzövetség, amelynek másik vádja a minőséggel volt kapcsolatos. Megvizsgáltatta ugyanis az óriásplakátokon sonkának hirdetett terméket, amelyről kiderült, hogy nemcsak lapocka, de a minősége egy felvágottét sem éri el. Az áruházlánc ezzel szemben arra hivatkozott, hogy kezdettől fogva figyelmeztették a vevőket, a polcokon nem sonka, hanem lapocka van. Utóbbinak azonban a kísérő tanúsítvány szerint megfelel, ami nem lehet véletlen, hiszen uniós minősítéssel rendelkezik. A témát a pártok is felkapták, az MSZP például élelmiszer-kommandó felállítását helyezte kilátásba.

Ezt csak helyeselni lehet, hiszen többször is kiderült már, hogy a gyártók sokszor fel sem tüntetik, mi van az élelmiszerben, máskor meg nem azt tüntetik fel, ami benne van – lásd paprikaügy. Az ellen azonban fogyasztóként semmi kifogásunk, ha egy termék olcsó, miként a vitatott sonka-lapocka is. Az ilyesmi a termelőknek – jelen esetben a Hússzövetségnek – nem tetszik, ők azt hiszik, az általuk megfelelőnek ítélt nyereségességet megfelelő – értsd elegendően magas – árakkal kellene biztosítani. Az ilyesfajta törekvések nyomán született meg a törvény a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmáról – az, hogy ilyen áron értékesítettek, az Auchan-ügyben is felmerült. Pedig lehet, hogy csak az áru származása tette lehetővé az olcsóságot, ugyanis Szlovákiából hozták. Az pedig, hogy a beszerzési ár alatti értékesítés káros, annak ellenére sem biztos, hogy törvény tiltja. Versenyszakértők például nem értenek egyet a tilalommal, hiszen az alacsony árakat fogyasztóbarátnak tartják. Kedvező makrogazdasági hatása is van az olcsóságnak: csökkenti az inflációt.

A Gazdasági Versenyhivatalban sokszor tapasztalják, hogy azok a piaci szereplők, akik lemaradnak a versenyben, a problémájukat áremeléssel szeretnék megoldani. Ehhez időnként állami segítséget is kapnak, példa rá a beszerzési árral kapcsolatos jogszabály. Pedig jobb lenne, ha a piaci szereplők a sikeres törvényalkotói lobbizás helyett megtanulnának inkább versenyezni, miként a törvényalkotóknak is inkább a termelők versenyre való felkészítésével, semmint az attól való megvédésével kellene foglalkozniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik