Gazdaság

Túléltük

admin
admin

2004. 02. 12. 08:00

A rekordmértékű globális kárhoz képest a magyar felhasználók feltehetőleg olcsón megúszták a vírusinváziót.


 Vérdíjat, méghozzá 250 ezer dollárt tűzött ki a Mydoom vírus alkotójának kézre kerítésére a utahi SCO Group szoftvercég. A vírus első számú céltáblája és kárvallottja után a támadás másik kiemelt sértettje, a Microsoft is hasonló felajánlást tett. A vérdíj meglepően magas, akárcsak a veszteségek. Elemzők gyorsjelen-téseikben dollármilliárdos károkról beszélnek, amelyet feltételezések szerint a szabad szoftver-rajongók haragja idézett elő. Az SCO ugyanis nemrég pert indított a nyílt forráskódú Linux szoftvert terjesztő néhány cég – köztük az IBM – ellen, azt állítva, hogy a Linux a Unix operációs rendszerből lopott kódokat alkalmaz, márpedig a Unix jogtulajdonosa az SCO. Ezt az ingyenes operációs rendszer hívei mozgásterük korlátozásaként élték meg.

CSAK ÁLCA? A vírus “B variánsa” második körben vélhetően hasonló érdekcsoporthoz tartozó progra-mozók dühét irányította a Microsoft ellen. Más vélemények szerint azonban ez csak álca: valójában további támadások és spamek kiindulópontjaként szolgáló PC-kre vadászik a féreg, és e szándékát igyekszik elfedtetni a gyerekes “vendetta-motívummal”.

A harag az eddigi legpusztítóbb vírusként számon tartott Sobig.F károkozásán is túltesz, amely 3 milliárd dolláros csapást mért a világra. A MessageLabs vírusirtó cég, mely elsőként fogta el a MyDoomot, azt állítja, hogy míg a Sobig.F az első 24 órában 1 millió példányban akadt fenn szoftverén, a MyDoommal 1,2 millió esetben történt ugyanez. Mindez nagyobb veszteségeket vetít előre az előd által okozott károknál.

“Magyarország e veszteségekből úgy részesedik, ahogy hazánk GDP-je aránylik a világ GDP-jéhez” – állítja Konkoly Thege Szabolcs, az internetes biztonságtechnikai megoldásokat szállító Symantec magyarországi vezetője. “Az okozott sokk ellenére a nem különösebben destruktív MyDoom vírussal még mindig kegyelmesek voltak hozzánk a vírusírók” – magyarázza a vezető, aki szerint komolyabb erőfeszítés nélkül állítható elő például olyan program, amely emberi beavatkozás nélkül teszi tönkre egy pillanat alatt a számítógép operációs rendszerét vagy winchesterét.

A túlterheléses támadáson alapuló MyDoom atyjai számos gyanútlan, az internetre kapcsolódó számítógép gazdáját küldték csatába saját zászlajuk alatt. A stratégia értelmében a fertőzött gépek egyszerre próbáltak kommunikálni az SCO és a Microsoft honlapjával. Az előbbit sikerült is térdre kényszeríteniük, utóbbinál azonban nem okoztak különösebb zavart. A hatékony vírusvédelem híján harcba hívott számítógép-felhasználók nemcsak, hogy támadó pozícióba kényszerültek, de maguk is áldozattá váltak. Az ügyfélkárok főként a vírus megtelepedése miatti kapacitáscsökkenésből adódtak, amely részlegesen működésképtelenné tette a fertőzött terminálokat.

“Forintosítani csupán a kiesett termelést és az élő munkát lehet” – mondja a cégek által elszenvedett hazai károkról Konkoly Thege. “Fertőzés esetén egy 100 gépes középvállalat terminálonként félnapos munkakieséssel, illetve 2-3 napos helyreállítási idővel számolhatott” – mondja a vezető, aki a veszteségek javát elsősorban az üzletmenet-folytonosságban keletkezett törésben látja. Említ azonban erkölcsi kárt is: A gyenge védelemmel rendelkező cégek számos más címre, sok esetben partnereknek továbbították a vírust, amely életciklusának kezdetén jutott el Magyarországra. Az első 24 órában tőlünk származott a vírusok 1,3 százaléka. E számot a pusztítás kezdetétől, január 26-tól február 4-ére 0,2 százalékra sikerült leszorítani. “Ez a magyar rendszergazdák átlagosnál gyorsabb reakcióját mutatja, de rávilágít az informatikai rendszerek sebezhetőségére is” – véli Nemes Dániel, a MessageLabs e-mail biztonsági cég hazai képviselője, a filter:max stratégiai igazgatója. Ők több mint 10 ezer megfertőzött magyar IP-címről – internetes azonosítóról – tudnak, de mivel egy cég gyakran egyetlen IP-címként látszik, a tényleges fertőzések száma ennek a sokszorosa lehet.

MEGELŐZÉS. A Figyelő által megkeresett hazai cégek egyike sem vallott kárairól. Azt azonban sejteni lehet, hogy a vírus valódi vesztesei vélhetően azok a cégek – főleg kis- és középvállalatok -, amelyek számos drága szoftver megvásárlása után a vírusvédelmen próbáltak spórolni. Ingyenes vírusirtókat alkalmaztak, esetleg részmegoldásokat vásároltak, mert méretükből adódóan elképzelhetetlennek tartották, hogy vírustámadás áldozatává váljanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.