Gazdaság

MIKROHULLÁMÚ HÁLÓZAT ÉPÜL – Vonalban a vízügyesek

A Hydrotel Kft.-vel közösen országos mikrohullámú hálózat építésébe kezd Magyarországon a Global TeleSystems Group (GTS). Ez lehetővé teszi, hogy 1997 utolsó negyedétől az amerikai cég üzleti szolgáltatásokat nyújtson a megyeszékhelyeken, valamint Siófokon, Sopronban és Nagykanizsán.

A tervek szerint a hálózat folyamatosan bővül, további városokat kapcsolnak a hálózatba. A beruházás várható összértéke meghaladja a 60 millió dollárt.

A GTS 1993 óta van jelen a magyar piacon. Két leányvállalatot alapított: az egyik a mikrohullámú és műholdas adatátviteli szolgáltatásokat nyújtó GTS Magyarország Távközlési Kft., a másik az Eurohívó Magyarország Személyhívó Koncessziós Rt. Az anyavállalat eddig több mint 15 millió dollárt fektetett be hazánkban.

A Hydrotel Kft.-t – kormányhatározat alapján – az Országos Vízügyi Főigazgatóság és 12 regionális vízügyi igazgatóság hozta létre 1994-ben, hogy a vízügyesek távközlési igényeit kielégítse. A tervezett országos mikrohullámú hálózat szabad kapacitását a Hydrotel az üzleti kommunikációs szolgáltatások piacán kívánta hasznosítani. Ehhez külső befektetőket keresett, ám eddig nem járt sikerrel.

A hét elején jelentették be, hogy a GTS 500 ezer dolláros alaptőke-emeléssel 25 százalékos tulajdoni részt szerzett a magyar társaságban. A közös vállalkozás számára előnyös lehet, hogy a Hydrotel már megszerezte a frekvencia- és szolgáltatási engedélyeket, megvannak a telephelyei és az infrastruktúrája. A Hydrotel jelenleg is üzemeltet egy 450/160 megahertzes frekvencián működő országos különcélú hálózatot, amelyet eddig beszédátvitelre használtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik