Gazdaság

JANUÁRTÓL: ALTERNATÍV TÁVKÖZLÉS – Monopóliumtörők

Annyit már eddig is lehetett tudni, hogy az Alternatív Távközlési Társaság főszervezője a MÁV. Hozzá csatlakozott a GYSEV, a KFKI számítástechnikiai társasága és a francia Unisource.

A cégek vezetői ma már nem titkolják, hogy a társaságnak várhatóan tagja lesz a Mol; az MVM; a Magyar Posta; az MBFB; a Eurotelen keresztül az Antenna Hungária; valamint az Unisource-szal amúgy is közös terveket szövögető AT & T. Ugyancsak partner – bár főként inkább ügyfél – lehet az Egészségbiztosító Pénztár is. Az új távközlési társaság kezdetben – amíg a Matáv és a helyi telefontársaságok koncessziós monopóliuma fennáll – csak zártláncú adat-, kép- és hangátvitellel foglalkozhat. A nyilvános telefonszolgáltatás ugyanis 2001. december 23-ig tiltott terület mások számára, jóllehet a hírközlési tárca vezető szakemberei több ízben is utaltak rá, hogy e cezúrát célszerű lenne előbbre hozni, és, mint mondták, ezt ma már a Matáv sem ellenzi igazán hevesen.

Az alternatív társaság megalakulása 1997 januárjára várható, amennyiben december folyamán az érintett társaságok igazgatótanácsai elfogadják az előzetes üzleti terveket – közölte lapunkkal Kálnoki Kis Sándor, a MÁV Rt. elnöke. A társaság előbb vagy utóbb, de mindenképpen a nyilvános szolgáltatás megkezdése után a tőzsdére készül, és többségi magyar tulajdonban lesz.

Ez egybevág a lapunknak nyilatkozó MVM-illetékes véleményével (Figyelő 1996/43. szám), aki azonban ezúttal csak annyit válaszolt érdeklődésünkre, hogy hamarosan kiderül: az MVM egyedül csatlakozik-e a társasághoz, vagy vele tart a villamosenergia-szektor többi tagja is. Ha a szektor szándékairól egyelőre nem is derült ki sok konkrétum, annyit már lapzártánk idején tudni lehet, hogy több tulajdonos távközlési szakemberei már tárgyaltak a témáról Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik