Gazdaság

Jelentéshegyek

admin
admin

1996. 12. 11. 00:00

ÉSZAK ÉS DÉL ELLENTÉTÉRŐL számolnak be az első kommentárok a GATT-utód Világkereskedelmi Szervezet (WTO) első miniszteri értekezletéről. A szingapúri tanácskozás témái között szerepel az információs technológia kereskedelmének liberalizálása, a munkavállalói alapjogok biztosítása, valamint az úgynevezett nemzeti elbánás kiterjesztése a fejlődő országokra. A kevésbé fejlett, “déli” országok attól tartanak, hogy az “északiak” – versenyelőnyük révén – végképp kiszorítják az olcsóbb termékeket és munkaerőt a világpiacról. Fazakas Szabolcs, a tanácskozáson részt vevő ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter úgy nyilatkozott: Magyarországnak érdeke a szabályozott világkereskedelem, nem szabad viszont feladnunk néhány területen elért kedvező pozíciónkat.

ELKÉSZÜLT AZ ELSŐ BRÜSSZELI JELENTÉSTERVEZET az EU-kérdőívekre adott válaszokról. Az Európai Bizottság illetékesei által fogalmazott dokumentum szerint csúszhat a keleti jelöltek csatlakozása az unióhoz. Az egykori szocialista országok közül az ezredfordulóig egyik sem lesz képes megfelelni az elvárásoknak – mutatnak rá Brüsszelben. A jelentés céloz arra, hogy a jogharmonizációban komoly lemaradások vannak. A bel- és igazságügy területén Szlovénia, Cseh-, Észt- és Lengyelország áll a legjobban az elvárások teljesítésében.

NYILVÁNOSSÁGRA KERÜLT AZ A SZAKMAI ANYAG IS, amelynek alapján a magyar ipari miniszter dönt a villanyáram különböző tarifacsoportjainak jövő évi emeléséről. Az árnövekmény a 600 kilowattóránál kevesebbet fogyasztó háztartások esetében a legjelentősebb, 27,78 százalékos. A javaslat még nem végleges, de azt a jövőben csak politikai, nem pedig szakmai okok miatt módosíthatják.

A BANKKONSZOLIDÁCIÓRÓL SZÓLÓ VIZSGÁLATI IRAT is borzolhatja a honi kedélyeket a következő napokban-hetekben. Másfél év után elkészült ugyanis a konszolidációt elemző parlamenti bizottság jelentése. A jelenleg egyetlen példányban lévő anyag valószínűleg januárban kerül a parlament és a szélesebb közvélemény elé. A miniszterelnök felkérésére a pénzügyi tárcának március végéig kell összeállítania a konszolidáció felelőseinek listáját. Egyesek úgy vélik: a hibák oka abban (is) keresendő, hogy a konszolidáció törvényi háttér nélkül zajlott.

AZ ÖNKORMÁNYZATOK MÁRIS VITATJÁK a kormány múlt heti döntését a vagyonjuttatásról. Az ÁPV Rt. egyedi megbízásokat köt a településekkel a részükre kiadandó 97,7 milliárd forintnyi vagyonról. A nézeteltérést az okozza, hogy egyes megyékben az önkormányzatok va-gyon-, másokban viszont lakosságarányosan kapják meg a jussukat. Az előbbi a kisebb, az utóbbi a nagyobb településeknek kedvez.

AZ INFLÁCIÓ JÖVŐRE 18 SZÁZALÉK LESZ – legalábbis ezt tűzte ki célul a jegybank. Ennek feltétele azonban, hogy a költségvetési hiány ne haladja meg a tervezetet, és a bérkiáramlás se legyen több 18 százaléknál. A Magyar Nemzeti Bank a még mindig magas inflációt az ár- és bérarányok átrendeződésével magyarázza.

A NÉPJÓLÉTI TÁRCA ÉLÉRE Kökény Mihályt, a tárca eddigi politikai államtitkárát jelölte Horn Gyula miniszterelnök. Kökény helyére Keller László szocialista képviselő lép. A rendszerváltás utáni páratlan lemondási hullám részeként véglegesé vált Sándor László, az Egészségbiztonsági Önkormányzat vezetőjének távozása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.