Gazdaság

POSZTSZOCIALISTA GAZDASÁGOK – Szaporodó vállalkozások

admin
admin

1996. 11. 13. 00:00

Naponta másfélezer új vállalat születik a berlini fal leomlása óta Közép-Európában. Az Eurostat napokban publikált statisztikája nem tartalmazza a szovjet utódállamok cégalapításait. A régióban közel három és fél millió céget alapítottak, ám mint a az Eurostat elemzői megállapították, ezek jó része “alvó” vállalkozás.

Aközép-európai régióban virágzó alapítási kedvnek köszönhetően a lakosság arányában mért vállalatszám kezdi megközelíteni az Európai Unió szintjét: a 15-öknél 43, a posztszocialista blokkban pedig 31 vállalat jut 1000 lakosra. Meglepetésként értékeli az Eurostat, hogy miközben az unión belül az átlagos alkalmazottszám 6,5, az átalakuló gazdaságok cégeiben átlagosan 7,5 embert foglalkoztatnak.

A dinamizmus azonban e régióban a törékenységgel jár együtt: a cégek egyötöde “alvó” vállalkozás, fizetett alkalmazottja egyáltalán nincs.

A piacgazdaságra való áttérés folyamatában eddig 3,36 millió új vállalat jött létre a régióban, egyharmaduk Lengyelországban, egyötödük Csehországban, 15 százalékuk pedig Magyarországon – állapítja meg a Eurostat elemzése, megemlítve, hogy Románia, az élmezőnytől messze lemaradva, mindössze az új társaságok egytizedével dicsekedhet.

A térség új cégeinek 27 százalékát nők alapították. Lengyelországban szám szerint 1 milliónál több új vállalkozás jött létre a rendszerváltás óta.

Ezer emberre Csehországban jut a legtöbb cég, szám szerint 68. A magyarországi átlag 51 vállalat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.