Gazdaság

A EUROPAY ÉS MAGYARORSZÁG – Halasztott parti

admin
admin

1996. 10. 23. 00:00

Bár a Europay-hez tartozó kártyák kibocsátói elvileg a jövő év közepétől állhatnak át tömegesen a mágneses csíkokról a jóval biztonságosabb és praktikusabb chipre, nálunk még valószínűleg évekig kell várni e mozzanatra. Itthon egyelőre a "hagyományos" kártyák használata sem zökkenőmentes.

Az év közepén bejelentett tervek szerint halad a Europay úgynevezett chip-programja (Figyelő, 1996/24. szám). Amint azt a cég waterlooi központjában Francis van den Bosch kereskedelmi igazgatótól megtudtuk, nincs tehát akadálya annak, hogy a fejlettebb tagbankok ügyfelei akár már 1997 közepén használják e legújabb készpénzkímélő fizetési módot. Az új kártyákon, amelyeket a mai mágneses csíkok helyett a telefonkártyákról jól is mert körömnyi számítógépes chippel látnak el, előre bejegyzett összegek tárolhatók majd. A megfelelő érték közvetlenül levonható a kártyáról, valahányszor a tulajdonos vásárol a kártyával. A kereskedelmi igazgató szerint ez az elsősorban 25 ecu alatti ügyletek lebonyolítására alkalmas “elektronikus pénztárca” nemcsak gyors fizetést, hanem úgynevezett dinamikus adathitelesítése révén – a hálózaton kívül a mostaninál is nagyobb biztonságot jelent tulajdonosának.

A magyarországi ügyfelek azonban egy ideig még ne nagyon igényeljék ezt a lehetőséget; legalábbis ezt tanácsolja Craig Brownc, a Europay közép- és kelet-európai részlegének vezetője. Bár az átállás a jövő év közepétől kizárólag a hazai tagbankok (OTP Bank, Budapest Bank, Inter-Európa Bank) döntésének függvénye, azzal a nemzetközi kártyahálózat központjában is tisztában vannak, hogy egyelőre a hagyományos eszközök infrastruktúrája sem tökéletes.

Részben ennek is tulajdonítható, hogy a bankok és az elfogadóhelyek közötti szerződéses kapcsolatok ma még nehezebben épülnek ki. A kezdetleges piaci állapotokra jó példa: míg a Shell benzinkutaknál a fejlettebb országokban szinte magától értetődően lehet a Europay-családhoz tartozó Eurocard/ MasterCard kártyával fizetni, addig nálunk bár az olajcég (az Agippal együtt) Magyarországon a leghosszabb múltra tekint vissza ez még nem lehetséges. E hiányosságon azonban a központ nem segíthet, a tagbankoknak és a világcégnek kell dűlőre jutniuk egymással.

Am – mint Craig Browne megjegyezte – Magyarországon a bankok még egymással is igen nehezen találják meg a közös nevezőt. Nem csoda, ha a Europay ma leginkább a bankok közötti korlátok ledöntését nevezi meg egyik legfontosabb magyarországi céljaként. Így a társaság központjában már azt a megállapodást is nagyra becsülik, amely még az elmúlt év végén született a három tagbank között kártyáik kölcsönös elfogadásáról. Emellett eddig már 9 pénzintézettel alakítottak ki klíringrendszert.

A fentiektől függetlenül, a közép- és kelet-európai régióban az úgynevezett debit (betéti, azaz csak a folyószámla-egyenlegéig felhasználható) és a hitelkártyák számát tekintve is Magyarország vezet (lásd grafikonunkat).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.