Gazdaság

BIZTOSÍTÁS PAKSRA – Atompool

Várhatóan negyedéven belül megkezdi működését a paksi atomerőmű biztosítására létrejött biztosítási csoport – az úgynevezett nemzeti atompool. A csoportot a Hungária Biztosító (HB) szervezi.

A pool-rendszerű biztosítások lényege, hogy a biztosítók egy adott kockázatot – annak nagysága miatt – csoportba szerveződve biztosítanak, és a keletkező károk miatti fizetési kötelezettséget “szétporlasztják” egymás között. A paksi atomerőmű esetében várhatóan a biztosítók kártérítési kötelezettsége 20 milliárd forintig terjed majd, amelyből a hazai vagyonbiztosítók 0,5-1 milliárd forint közötti összeget, a vezető HB pedig 2-2,5 milliárdot vállal. A fennmaradó részt viszontbiztosításba adják más országok társaságainak.

Mint azt Bárczay András, a HB vezérigazgató-helyettese egy sajtóbeszélgetésen elmondta: a nemzeti atompool létrehozásának ötlete nem újkeletű, a világ számos országában ezzel a megoldással biztosítják a nukleáris létesítményeket. A kockázatok szétaprózásával és a viszontbiztosítás eszközével ugyanis még olyan kockázatokra is fedezet nyújtható, amelyek a hagyományos biztosítási eszközökkel már kezelhetetlenek. Általában egy adott ország biztosítási kapacitását is mutatja, hogy képes-e nemzeti atompoolt létrehozni, és abban mekkora a saját megtartás – azaz a viszontbiztosítás nélküli fedezetvállalás. Ez a magyar atompool esetében 30-40 százalék körül lesz.

A biztosítási csomag egyébként a 20 milliárd forint összegű felelősségbiztosítás mellett előreláthatólag egy vagyonbiztosítási módozatot is tartalmaz majd, amely az atomerőmű berendezéseiben keletkező “hagyományos” károkra nyújt fedezetet. Ennek felső határa meghaladja majd a 200 milliárd forintot, amihez a négy reaktorblokk elméleti újraelőállítási költségeit vették alapul. Az egyelőre még kérdés, hogy a nagy európai biztosítási poolok közül melyek vállalnak viszontbiztosítást, a szerződés aláírását ugyanis egy részletes szakértői átvilágítás előzi meg, amely során felmérik a nukleáris létesítményekben rejlő tényleges kockázatokat.

A magyar csoport megszervezését egyébként maga a paksi atomerőmű kezdeményezte. Egyes szakértők szerint elsősorban azért, mert egy esetleges privatizáció során “jó pont” lehet a befektetők szemében, hogy az atomerőmű a szokásos állami garanciavállalás mellett biztosítási védelemmel is rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik