Gazdaság

LENGYEL EU-TAGSÁG – Lehűtött csatlakozási remények

admin
admin

1996. 09. 18. 00:00

Lengyelország legkorábban 2002-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz, hűtötte le Brüsszel a két évvel korábbi tagsághoz fűződő reményeket, amelyeket a francia elnök – EU-illetékesek szerint – megalapozatlan kijelentése ébresztett Varsóban.

Jacques Chirac múlt heti varsói látogatásakor úgy nyilatkozott: Lengyelországnak minden esélye megvan arra, hogy 2000-ben az Európai Unió tagjai sorába lépjen. Ennek érdekében a tizenötök és az aspiráns országok közötti intenzív tárgyalásokat javasolt. Az előkészítő lépéseket Varsó, Párizs és Bonn szoros együttműködésével kell megtenni – hangoztatta a francia elnök. Lengyel vendéglátója, Kwasniewski Kohllal folytatott telefonbeszélgetését követően kijelentette: 1997 elején Varsóban megkezdődhetnek a csatlakozási megbeszélések.

A lengyel ellenzék egyébként nem fogadta maradéktalan örömmel a csatlakozással kapcsolatos híreket. Lech Walesa üres ígéretnek minősítette és hiányolta a konkrét elképzeléseket Chirac javaslatából.

Két évvel ezelőtt csak a legbátrabb külföldi befektetők merészkedtek Varsóba – emlékeztetnek a párizsi lapok az elnöki látogatás kapcsán. A bizalmat a volt kommunista Kwasniewski múlt novemberi elnökké választása sem erősítette. És bár azóta még egy év sem telt el, a gazdaság fejlődése szalonképessé tette az új lengyel vezetést. A GDP 7 százalékkal gyarapodott az elmúlt esztendőben, az inflációt sikerült visszaszorítani. Bevált a zloty védelmében bevezetett havi 1 százalékos csúszóleértékelés. A zlotyt egy öt nyugati valutából álló kosárhoz kapcsolták, és mindkét irányban 7-7 százalékkal mozdulhat el a középvonaltól.

Bár az IMF most publikált jelentésében úgy fogalmaz, hogy a rugalmasabb árfolyam-politika növelné a monetáris beavatkozás hatékonyságát és csökkentené az inflációt, a valutaalap varsói képviselője szerint a csúszóleértékelés jelenleg célravezető.

Lengyelország az adósságmenedzselésben is sikereket ért el, a Párizsi, valamint a Londoni Klubbal való közelmúltbeli megállapodásnak köszönhetően a számla a felére csökkent. A munkanélküliség visszaszorult, a GDP 60 százalékát magánvállalkozások állítják elő, és az sem utolsó érv az EU-csatlakozás mellett, hogy az ország külkereskedelmének háromnegyede az unióval bonyolódik.

Az EU-tagállamok kormányai azonban abban állapodtak meg, hogy a csatlakozási tárgyalásokra csak az EU intézményi reformjáról tárgyaló kormányközi konferencia befejezése után hat hónappal kerülhet sor, ez pedig legkorábban 1998-ban lehetséges – hűtötte le a kedélyeket az EU szóvivője. A forgatókönyv szerint a legjobb esetben is 1999 végéig tartanak a tárgyalások: Ausztriával, Svédországgal, Finnországgal Brüsszel 13 hónapig tárgyalt, de a spanyol és portugál megbeszélések hét évig tartottak – emlékeztetett Nico Vegter. A létrejövő megállapodás pedig 15 tagállam ratifikációja után lép érvénybe, ami 2002 előtt aligha fog befejeződni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.