Gazdaság

B&H BIGE HOLDING KFT. – A nyírségi szatócs

Felismerve a Magyarország keleti szomszédainál kínálkozó üzleti lehetőségeket, 1991-es alpításától számítva több mint 5 milliárd forintos forgalmat ért el a B&H Bige Holding Kft. A tíz éve Romániából áttelepült tulajdonos a cég további terjeszkedését tervezi.

Ahogy az Ausztria keleti részén működő vállalkozók szívesen fektetnek be Nyugat-Magyarországon, úgy a kelet-magyarországi gazdálkodók is előszeretettel választják tőkéjük működési területéül a határ túloldalát.

Bige László 1991 végén alapította meg Nyíregyházán kft.-jét B&H néven. A vállalkozást a román ipari szóda importjára és annak magyarországi értékesítésére alapozta. A társaság hamarosan a hazai üveg- és vegyipar legnagyobb szódaszállítója lett. Ma a magyarországi szódapiac 80 százalékát fedi le. A B&H az évi 60-70 ezer tonna szódaimport mellett, egyéb ipari alapanyagok (orosz apatit és papíralapanyag) valamint ipari termékek (orosz, ukrán, román relációkból műtrágyák, cement, betonvas, mezőgazdasági gépek) behozatalára is vállalkozott. A nyereséget folyamatosan visszaforgatva a cégbe, a forgalma már a második évben elérte az 1, s a negyedik évben, tavaly, a 2,5 milliárd forintot.

Két évvel ezelőtt a B&H 20 millió forintért megvásárolta a nagykállói Farm Szövetkezettől az addig csak bérelt 28 hektáros telepet, ahol raktárbázist alakított ki, műtrágya-, növényvédőszer- és mezőgazdasági gépforgalmazást indított. Az orosz import fenyőre és hazai nyárfára alapozva tavaly indított 25 milliós fafeldolgozásra szánt beruházás idén hozza meg a gyümölcsét.

A tulajdonos a telepvásárlás évében kezdte meg a B&H holdinggá fejlesztését. Jelenleg a nyíregyházi anyacég mellett négy romániai kft. képezi a birodalmat, amelyből három magyar-román vegyes vállalat, a negyedik a magyar cég százszázalékos tulajdona.

A holdinghoz tartozó öt cég összes tavalyi forgalma elérte az 5,2 milliárd forintot. A forgalom négy év alatti látványos növekedésében jelentős része van annak a hosszabb távra szóló B&H koncepciónak, hogy Magyarországon és annak keleti régiójában különösen a mezőgazdaság az az ágazat, amelyet beszállítóként érdemes megcélozni. Ennek a stratégiának része a viszonylag olcsó román gyártmányú mezőgazdasági gépek importja.

Az import műtrágyák, növényvédő szerek, gépek hazai forgalmazásában országos partneri hálózattal – közte termelési rendszerekkel, termelésieszköz-forgalmazó nagyobb és kisebb cégekkel – áll kapcsolatban a B&H. A forgalomnövelés érdekében a gazdálkodók pénzügyi gondjait is érzékelve már tavaly elkezdte hitelben árulni a növényvédő szereket. A termelőkkel az idén is olyan szerződést köt a cég, hogy a tartozásukat terménnyel, elsősorban ipari almával törleszthetik. Az almát a Nagykállóban kibérelt léüzemben dolgozzák föl jól értékesíthető sűrítménnyé. Az idén műtrágya kiadásával bővíti ezt a termelés-előfinanszírozási konstrukciót.

A cégtulajdonos nem áll le a profil további bővítésével. A nagykállói telepen őszre tervezi felépíteni azt a műtrágyakeverő üzemet, amely a megrendelő számára olyan arányban keveri meg a tápanyagokat, amilyenre a talajvizsgálat alapján szüksége van a növénynek. Ettől a B&H eddigi 50 ezer tonnás évi műtrágya-forgalmának megkétszereződését reméli néhány esztendő alatt.

A kiaknázatlan hazai gyümölcspiaci és keleti exportlehetőségekre rámozdulva a Bige Holding 110 hektár almaültetvényt és földterületet vásárolt Nyírtason, így az elkövetkező három évben alma, szilva, meggy, őszibarack-telepítésekkel összesen 400 hektárra kívánja növelni saját gyümölcstermelő területét.

Ha a vámpótlékhoz hasonló újabb gazdasági szabályozók nem húzzák keresztül számításait – jelenti ki a cégtulajdonos – a társaság ebben az évben újabb 1 milliárddal tudja növelni forgalmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik