Gazdaság

DEVIZAPIACOK – Kedvezőbb feltételek

admin
admin

1996. 07. 03. 00:00

A határidős devizapiacok forgalmának felfutásával lehetővé vált az utóbbi hónapokban, hogy az elszámolóház, illetve mind a két tőzsde jelentékenyen csökkentse a felszámított jutalékait.

Az egységesítés keretében július elsejétől tovább csökkentette a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (Keler) a határidős piaci jutalékait, így a Budapesti Árutőzsdén (BÁT) és a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kötött üzletek után azonos arányban kötelesek a brókercégek díjakat fizetni az elszámolóháznak. Az üzletelés feltételeiben ennek ellenére még jelentős eltérés mutatkozik a tőzsdék által felszámított, illetve fel nem számított díjakban. A BÁT-on 35 forintot kell fizetni kontraktusonként a brókereknek, a BÉT nem kér jutalékot. Amíg az Értéktőzsde elsősorban a magas tagdíjakból fedezi a működési költségeit, az Árutőzsde a forgalom után felszámított jutalékokból. Az eltérő díjazás ellenére a befektetők továbbra is előnyben részesítik likviditása miatt a BÁT-ot, amit a mintegy tízszeres forgalma támaszt alá. A day-trade, azaz az egy napon belül nyitott és lezárt kontraktusok 10 forintos díja a BÁT-on a napi spekulációknak még teret enged, de gátat vet a piac manipulálásának. A brókercégek által felszámított jutalékok lényegében megegyező mértékűek mind a két tőzsdén. A megbízás nagyságától függően az árfolyamérték 1-2 ezreléke.

A BÁT, illetve a BÉT szabványosított származékos piaca (futures) mellett ritkán hallani az egyedi megállapodásokon nyugvó – határidős bankközi piac (forward) sajátosságairól, ahol a pénzintézetek egymás közötti üzletelése mellett a bankok nagyobb ügyfeleik számára is hajlandóak megbízásokat teljesíteni. A forward ügyletek alapegysége általában egymillió dollár, vagy ezzel hasonló értékű deviza. (Néhány treasury-nél százezer dollár.) Mivel a BÁT-tal és a BÉT-tel ellentétben nincsen napi elszámolás, az alapletét mértéke 2-3 százalék helyett az árfolyamérték 5-10 százaléka. Jutalék helyett a bankok általában a vételi és az eladási áraikba számolják bele a költségeiket. A brókercégen keresztül kötött üzleteknél fix díjat számol fel a közvetítő, ami egy egymillió dolláros pozíció nyitásánál hozzávetőleg 15-20 ezer forintot tesz ki.

A bankközi piac előnyei a szabványosított származékos piacokkal szemben főként a délutáni “nyitva tartás”-ban, és a szűkebb marzsban rejlik. Amíg a tőzsdéken a vételi és eladási árfolyamokban a tőzsde és a Keler jutaléka is benne van, ennek hiányában a bankközi piacon hozzávetőleg 20-30 fillérrel kisebb a marzs. Ez elsősorban a pozíciók kényszerű zárásakor jelent előnyt, mivel lényegesen kisebb veszteséggel tehetik meg a befektetők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.