Gazdaság

MUNKAÜGYI KÖZVETÍTŐI ÉS DÖNTŐBÍRÓI SZOLGÁLAT – Permentő békéltetők

admin
admin

1996. 06. 26. 00:00

Új formáját választhatják a munkaügyi viták eldöntésének a munkaadók és a dolgozók. Július elsejétől közvetítőt vagy döntőbírót kérhetnek fel arra, hogy segítse rendezni a közöttük kialakult konfliktust.

A Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat létrehozásának előkészítése még tavaly kezdődött meg az Érdekegyeztető Tanácsban (ÉT). Felállításáról – a kormány támogatása nyomán – februárban született döntés az ÉT-ben. A szolgálat célja az, hogy segítségével megelőzhetőek legyenek a hosszúra nyúló bírósági perek, és a felek rövid idő alatt egyezségre jussanak munkaügyi vitájukban. A közvetítők, döntőbírók az Egyesült Államokban és Európa számos országában sikerrel vizsgáztak, Magyarországon azonban a munkaügyi konfliktusok ilyen megoldásának elterjedése ma még kérdéses.

Gulyás Kálmán, a szolgálat frissen kinevezett igazgatója is abban látja a legnagyobb veszélyt, hogy a vitázó felekben nem lesz meg a bizalom a közvetítők iránt, s emiatt nem bízzák rájuk ügyüket. Az igazgató ezért azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy működésüket megismertesse a munkaadókkal és munkavállalókkal. A szolgálat 96 fős listáján szereplő döntőbírók és közvetítők egyébként nem egyedi jogvitákban vállalnak majd szerepet, hanem bér- és munkaügyi, kollektív szerződésekkel vagy például az üzemi tanács működésével kapcsolatos érdekkonfliktusokban.

A szolgálat részletes eljárási rendje a napokban lát napvilágot a Magyar Közlönyben, és július elsejétől akár már kérhetik is az érdeklődők a névsoron szereplő közvetítő segítségét vitájuk békés rendezéséhez. Ennek érdekében a szolgálat vezetői napi kapcsolatot tartanak a szakszervezetek és a munkaadói szervezetek képviselőivel, és ha indokoltnak tarják, maguk ajánlják fel közbenjárásukat a konfliktus megoldásában. Ez ráadásul sok esetben még pénzükbe sem kerül az érintetteknek, mivel a közvetítők munkáját nyolc napig az állam fizeti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.