Gazdaság

ELTŰNT MUNKANÉLKÜLIEK NYOMÁBAN – Kimerítő-vizsgálat

admin
admin

1996. 05. 08. 00:00

A járadékra való jogosultságukat elvesztő munkanélküliek tavaly nagyobb arányban találtak maguknak munkát, mint a korábbi időszakban – ez derült ki az Országos Munkaügyi Központ (OMK) nyomonkövetéses vizsgálatából, amely a munkaügyi szervezetrendszer látókérőből eltűnők sorsát hivatott felderíteni.

Amunkanélküli-segély 1989-es bevezetése óta az elmúlt év végéig mintegy 900 ezer ember merítette ki a munkanélküli ellátásra való jogosultságát. Ezen kör jelentős része évről évre eltűnik a munkaügyi szervezetek látóköréből. Az OMK Munkaerőpiaci Információs és Tájékoztatási Irodája 1993 óta próbál nyomonkövetéses módszerrel információkat szerezni az eltűntekről. A legújabb, az 1995-ben kikerülteknek éppen felét adó százezer “eltűnt” után eredő kutatás a napokban kezdődik, az első eredmények augusztusban várhatók.

Azon 241 ezer nem pályakezdő munkanélküli közül, akik 1994-ben vesztették el a járadékra való jogosultságukat, tavaly tavasszal 108 ezer főről nem volt semmilyen információja a központnak. A legutóbbi átfogó vizsgálat szerint e körben – amint azt Székely Judittól, az OMK munkatársától megtudtuk – a helyzet egyértelmű javulást mutat (lásd grafikonunkat): az elhelyezkedni tudók aránya két év alatt 15 százalékkal emelkedett, miközben a munkanélküliségben “ragadók” aránya 12 százalékkal mérséklődött. (Mivel a nyomonkövetéses vizsgálat során alkalmazott kérdőívből nem derül ki egyértelműen, hogy a megkérdezettek a fehér- vagy a feketegazdaságban találtak-e munkát, nem kizárt, hogy a válaszadók egy része a feketemunkások seregét gyarapította.) A pozitív tendencia egyik oka, hogy érvényesült a munkaerőpiac sajátos “kiszorító hatása”; az a jelenség játszódott le, hogy a mindenféle szociális juttatásból kikerültek minimális bérigénye – kényszerhelyzetük miatt – alacsonyabb lett, s ezáltal nőtt a “versenyképességük”. Az iskolázottság továbbra is döntően befolyásolja az elhelyezkedési esélyeket: a felmérés idején a 8 általános alattiak egyötödének, az azt befejezettek harmadának, míg a magasabb végzettségűek felének volt valamilyen munkája.

A pályakezdők segélyét 1994-ben 37 ezren merítették ki, s közülük 30 ezer fiatal el is tűnt a munkaügyi szervezet szeme elől. Bár a nyomonkövetéses vizsgálat szerint az eltűntek közül viszonylag kisebb hányaduknak (35 százaléknak) sikerült munkát találnia, a teljes kikerült állományt vizsgálva változatlanul jobb helyzetben voltak nem pályakezdő társaiknál (utóbbiak közül összességében 29,7 százalék, míg a pályakezdők esetében 35,5 százalék tudott elhelyezkedni). Gyakori jelenség, hogy az aktív eszközöket igénybe vevő pályakezdők közül sokan a képzés lejártával továbbtanulnak, így az arra való felkészülés költségeit – indokolatlanul – a munkaerő-piaci szervezetek, illetve a foglalkoztatást elősegítő alapok fedezik. A tanulmány készítői hangsúlyozzák a pályakezdők részére alkalmazott aktív eszközök módosításának szükségességét: az állam a legégetőbb kérdésben, a gyakorlat megszerzésében nyújtson inkább nagyobb segítséget. Ennek egyik javasolt módja: kapjanak támogatást azok az intézmények, ahol a fiatalok a szakmai gyakorlatukat töltötték, amennyiben tovább alkalmazzák őket.

Az OMK munkatársai annak is utána jártak, hogy az ellátást kimerítetteket hányszor közvetítette ki a munkaerő-piaci szervezet. Az eredmény igen lehangoló: az összes kimerítő több mint 90 százalékának egyszer sem ajánlottak munkát, 6 százalékának egyszer vagy kétszer közvetítettek álláslehetőséget, s egy százaléknál is kevesebb azoknak az aránya, akik kettőnél több ajánlatot kaptak. Pedig a vizsgálat tanúsága szerint a szervezet látóköréből visszajelzés nélkül kikerültek kétharmada szeretne további kapcsolatban lenni a munkaügyi szervezetekkel, s többségük elsősorban a munkaközvetítést venné igénybe a szolgáltatások közül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.