Gazdaság

INNOVÁCIÓS ÜNNEPRONTÓ GONDOLATOK – Se pénz, se program

admin
admin

1996. 02. 28. 00:00

A győri Rába Rt. új típusú traktorfutóműve nyerte az idei innovációs nagydíjat. A Magyar Innovációs Alapítványhoz ezúttal 54 pályázat érkezett, közülük a múlt héten hét részesült különdíjban.

A négy esztendeje alapított nagydíj célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az innováció kézzelfogható gazdasági előnyeire. A díjat ugyanis annak ítélik oda, aki a pályázati kiírását megelőző évben a legnagyobb jelentőségű és haszonnal járó műszaki fejlesztést hajtotta végre. Ezúttal a sikeres innovátorok közé került a Taurus Emergé Gumiipari Kft., a Mol Rt., a Budapesti Műszaki Egyetem, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt., a Cyclolab Ciklodextrin Kutató-Fejlesztő Laboratórium, a Kemikál Építőanyagipari Rt. és a martonvásári Agrogén Mezőgazdasági Kutató-fejlesztő és Tanácsadó Kft.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke úgy véli, az utóbbi időben a műszaki fejlesztés erősen visszaszorult Magyarországon. Ennek okát elsősorban a restriktív gazdaságpolitikában látja. Szerinte nemcsak az a baj, hogy a vállalatok e célra fordítható pénze megcsappant, hanem az is, hogy 1990 óta ötödére zsugorodott a központi műszaki fejlesztési alap. Az idén ez az alap 2,5 milliárd forintos támogatást jelent, amelyet az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság 600-700 millió forinttal tud “megfejelni”. Más szakértők szerint nem az összeg alacsony, hanem a nemzeti kutatás-fejlesztési keretprogram hiányzik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.