Gazdaság

KONVERTIBILIS FORINTKÁRTYÁK – Pénzes helyettesítők

A magyarországi bankkártyaüzletág fellendülése nyomán a piaci verseny is erősödik. A kártyák közti választáskor egyre érdemesebbnek tűnik a különböző kibocsátók által felszámított tranzakciós díjakat is összehasonlítani.

A devizatörvény januári hatályba lépése egy új “kártyatermék”, a konvertibilis forintkártya kibocsátását tette lehetővé a bankok számára, amelyek sorra élnek is a lehetőséggel. A piaci verseny a feltételek változatosságát eredményezte, s a jövőben a paletta várhatóan még sokszínűbb lesz. Összeállításunkban néhány, a kártyaüzletben markánsan érdekelt pénzintézet konvertibilis forintkártya-kondícióit próbáljuk meg körbejárni.

OTP Bank

A legnagyobb lakossági bank négyféle konvertibilis forint alapú kártyát bocsátott ki: a Visa Electron Juniort, a Visa Electront, a Cirrus/Maestrót és az EC/MC Standardot. Ezek közös jellemzője, hogy a bank saját bankjegykiadó automatáinál munkaidőben (azaz reggel 6 és délután 6 óra között) valamennyinek a használata díjtalan, más időpontban tranzakciónként 10 forintot, továbbá a kivett pénz 0,1 százalékát kell érte fizetni. Más bank által üzemeltetett ATM használatakor a tarifa 200 forint. Ha a kártyával bankfiókban kívánunk pénzt kivenni, akkor az OTP saját fiókjaiban ezt díjmentesen tehetjük meg, míg másutt 250 forintot számítanak fel.

A fentiektől eltér a konvertibilis forintkártya külföldi használatának díjszabása. Amennyiben a kártyát Európa más országainak ATM-jeiben használjuk, úgy egyöntetűen 6 német márkát és a tranzakció összegének 1 százalékát számolják fel. Ha pedig Európán kívül tesszük mindezt, akkor 4 amerikai dollárral plusz 1 százalékkal leszünk szegényebbek. A kártyákat egyéb bel- és külföldi elfogadóhelyeken is lehet használni: ebben az esetben Magyarországon 20 forint plusz a szóban forgó összeg 0,2 százaléka; Európa egyéb országaiban 6 márka plusz 1 százalék; Európán kívül pedig 4 dollár plusz 1 százalék a díjszabás.

Magyar Külkereskedelmi Bank

Az MKB a Visa Classic, az EC/MC Standard, a Visa Electronic/Plus és a Cirrus/Maestro kártyákkal áll az ügyfelek rendelkezésére. Itt már a saját ATM használata sem díjtalan: a bank saját pénzjegykiadó automatáinak használata után tranzakciónként a nap minden időszakában 40 forintot számol fel, ha pedig saját bankfiókban vesz fel pénzt az ember, akkor 60 forint a díjszabás. Amennyiben más bank ATM-jét használjuk, akkor 210 forintot, más bankfiókban pedig 230 forintot kell fizetni. Ha kereskedelmi elfogadóhelyen fizetünk a kártyával, akkor minden egyes esetben 25 forintot számolnak fel. Külföldön egységesen 500 forint s díj ATM-tranzakciónként, illetve 500 forint plusz 1 százalék a bankfiókokban felvett pénz után.

Budapest Bank

A nemrégiben privatizált pénzintézet konvertibilis forintkártyája, az EC/MC Standard használata az általa üzemeltetett pénzjegykiadó automatánál csak 10 forintos, plusz az összeg 1 ezrelékét kitevő tranzakciós díj fizetésével jár. Amennyiben más bankok ATM-jéből veszünk ki pénzt a BB kártyájával, akkor alkalmanként már 180 forintot kell fizetni. Itthon a bank fiókjában való készpénzfelvételkor a felvett összeg 3 ezreléke terheli a kártyatulajdonost, más bankfiókok ilyetén igénybevételekor pedig 200 forint. Kereskedelmi vásárlás esetén a bank nem számít fel tranzakciós díjat – sem Magyarországon, sem máshol. Külföldi használatkor ATM-ből, illetve bankfiókban való készpénzhez jutás esetében a fizetendő díj a kivett összeg 2 százaléka. A külföldi használatkor minden esetben egy további fél százalékot kitevő tranzakciós díjat is kell fizetnie az ügyfélnek.

Postabank

E pénzintézet két konvertibilis forintkártya-konstrukciót dobott a piacra: az EC ATM kártyát és a Visa Classicot. Az előbbi esetében a Postabank saját ATM-jeinek használata esetén 20 forintot plusz a szóban forgó összeg 0,2 százalékát kitevő díjfizetés dukál, szemben a más hazai pénzjegykiadó automaták használatakor fizetendő 50 forint plusz 0,5 százalékkal (de minimum 100 forinttal). Külföldön tranzakciónként 1 százalékot, de legalább 400 forintot vonnak le az ATM-használat után. A Visa Classic esetében az automata használata ugyanezekkel a kondíciókkal történhet, ám ezt a kártyát kereskedelmi elfogadóhelyeken is használhatjuk és bankfiókokban is vehetünk fel róla pénzt. A vásárlások tranzakciós díja a szóban forgó összeg 1 százalékát teszi ki, a bankfióknál való készpénzfelvétel esetében azonban már 1,5 százalék, ám minimum 400 forint a díjszabás.

Inter-Európa Bank

A bank háromféle, magánügyfelek számára kibocsátott kártyája az EC/MC arany, a Cirrus/edc/Maestro és a Cirrus. Az első esetében saját ATM használatakor tranzakciónként 50 forint a díjszabás, míg más pénzjegykiadó automaták használata után 200 forint. A bankfiókokban való készpénzfelvételkor a szóban forgó összeg 1 százalékát, de minimum 220 forintot kell fizetni; míg a kereskedelmi elfogadóhelyeken való használat után 0,2 százalékot (minimum 20 forintot) számolnak fel. Külföldön a készpénzfelvét 5 százalékát, de legalább 5 dollárnak megfelelő összeget kell fizetni, ám a kereskedelmi elfogadóhelyeken nem számítanak fel pluszdíjat. A Cirrus, illetve a Cirrus/edc/Maestro kártya használatakor a saját, illetve más ATM használatának a díja a fentiekkel megegyezik, ám a kereskedelmi elfogadóhelyeken a szóban forgó összegnek csupán 0,1 százalékát kell belföldön fizetni (minimálisan 10 forintot). Külföldön a készpénzfelvét díja az összeg 3 százalékát teszi ki (minimálisan 3 dollárt), a kereskedelmi elfogadóhelyeken való használata viszont ennek is díjmentes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik