Gazdaság

Zónaétlap

admin
admin

1996. 01. 31. 00:00

Ipari, kereskedelmi park

Előre kijelölt területen tervszerű ipartelepítést, kereskedelmi cégek létesítését hivatott elősegíteni. A parkon belüli beruházásokat megvalósító cégek helyi adókedvezményeket kapnak. Az állam támogatja a helyi önkormányzatokat a parkok létrehozásában.

Vámszabadterület

Az államhatáron belüli vámterület fizikailag is elkülönített része. A vámszabadterület a vám-, a deviza- és a külkereskedelmi jogszabályok szempontjából egyaránt külföldinek minősül.

l Az ipari vámszabad-területi típus az a szabadkereskedelmi terület, ahol a beszállított árukkal termelő jellegű műveleteket is lehet végezni. Ide sorolható a termékek feldolgozása, összeszerelése, kikészítése, kiszerelése stb.

l A kereskedelmi övezet a helyi eszközökre, munkaerőre épít, miközben a létesítő országban adottnál jóval kedvezőbb gazdasági feltételeket nyújt. Az övezetben a nemzetközi áruforgalomhoz kötődő szállítási, rakodási, minőségellenőrzési és csomagolási tevékenységeket végzik. Európában először ilyen szabad zónák jöttek létre és működnek még ma is.

Szabadkereskedelmi zóna

Két vagy több ország közötti államközi szerződésén alapuló, az adott földrajzi helyen megtermelt termékek szabad vagy könnyített áramlását lehetővé tevő övezet. Néhány ilyen működik a Távol-Keleten: Szingapúrban, Dél-Koreában, Malajziában, Hongkongban.

Különleges gazdasági övezet

Olyan zárt terület, amelyen belül a gazdasági szabályozórendszer eltér a létesítő országétól. Az általában jelentős kiterjedésű övezetet fizikailag is elkülönítik, a lakott helyektől távol alakítják ki. Ilyen a sokszor emlegetett kínai példa: egy piacgazdasági csepp a szocializmus tervutasításos gazdasági tengerében.

Vállalkozási övezetek

A nyolcvanas évek elején jelentek meg. Vállalkozási övezetet olyan térségekben hoznak létre, ahol a területfejlesztés és a válságkezelés hagyományos eszközeivel nem lehet eredmény elérni, a bajok csak nagyobb állami beavatkozással orvosolhatók. Vállalkozási övezetet alakíthatnak ki olyan térségekben is, ahova csak fejlett, környezetkímélő technológiájú tevékenységek települhetnek be, így az övezeten belül csúcstechnológiát képviselő ipari parkok alakulnak ki. A területen a vámmentes raktározás és reexport mellett a vállalkozók feldolgozóiparral is foglalkozhatnak. Nyereség-, jövedelem-, foglalkoztatási- és forgalmi adókedvezmények, a feldolgozáshoz szükséges berendezések, gépek behozatalához vámkedvezmények adhatók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.