Gazdaság

AZ ECU MINT STABIL PÉNZNEM

admin
admin

1996. 01. 17. 00:00

Az EMS rendszer középpontjában álló, de attól, mármint az árfolyam-mechanizmustól külön életet élni is képes kosárvaluta, az ecu rendkívül stabil pénznem. Stabilitása abból következik, hogy értéke a közösségi tagvaluták átlagaként adódik. Mivel pedig az átlag alig vagy csak kevéssé mozdul el az átlagolandó értékek (ebben az esetben a tagvaluták) mozgásához képest, könnyen érthető a stabilitása. Ez utóbbi miatt pedig érdemesebb külkereskedelmi ügyleteket kötni, valutatartalékokat felhalmozni benne, mint egyéb, gyakran kiszámíthatatlan esésnek induló valutákban. Ez az EU-ban 1985 szeptembere óta megengedett: bármely külső ország bármely cége köthet üzletet, teljesíthet átutalást, hiteleket vehet fel, kötvényeket bocsáthat ki ecu-ban, árfolyamát jegyezheti, monetáris tartalékai között szerepeltetheti azt. Külső harmadik országok, így Magyarország is jogszerűen élhettek és élhetnek e lehetőséggel. Persze, az ecu-t akkor is használhattuk, ha hazai valutánk nem volt konvertibilis, és így nem kapcsolódhatott (vagy konvertibilitás és túlzottan nagy infláció esetén nem tud kapcsolódni) az EMS árfolyam-mechanizmusához. (A budapesti tőzsdéken jegyzik az ecu-t.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.