Élet-Stílus

Minden idők legnézettebb teljes napfogyatkozása jöhet

napfogyatkozás (napfogyatkozás, )
napfogyatkozás (napfogyatkozás, )
A látvány semmi máshoz nem hasonlítható.

 

A Hold száguldó árnyéka magyar idő szerint hétfőn 19 óra 15 perc 51 másodperckor, Oregon államnál éri el az Egyesült Államok partjait. Ezzel megkezdődik a teljes napfogyatkozás az USA szárazföldi területén. A sokak által legszebbnek tartott természeti jelenségről Szabados László csillagász az MTA honlapján azt írja, hogy azt az Amerikai Egyesült Államokban élők és a turisták egy nagyjából 100 kilométeres sávban láthatják.

A totalitás percei alatt a Hold korongja eltakarja az egyébként vakítóan fényes Napot, így a hirtelen jött sötétségben átmenetileg láthatóvá válik csillagunk atmoszférájának külső része, a napkorona.

Felmérések és idegenforgalmi előrejelzések szerint – az emberiség történetének eddig látható valamennyi teljes napfogyatkozás közül – a mostaninak lesz a legnagyobb helyszíni közönsége. A napfogyatkozás látványa iránt érdeklődőknek vonzó lehet, hogy legutóbb majdnem egy évszázada, 1918. június 8-án fordult elő, hogy egy teljes napfogyatkozás árnyéksávja teljes egészében átszelje az észak-amerikai kontinenst.

A modern technika segítségével bárhonnan nyomon lehet majd követni a megfelelő helyekre telepített kamerák interneten közvetített képén.

A 2017. naptári év utolsó napfogyatkozása Magyarországról nem lesz látható.

Teljesnek látszik a fogyatkozás az Amerikai Egyesült Államok jó néhány államából, részleges fogyatkozást láthatnak a teljesség sávjától északra és délre tartózkodók: a Hawaii-szigeteken, az észak-amerikai kontinens nagy részén, így az USA többi államában és Kanadában, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi országaiban, Grönlandon és Izlandon. Napnyugtakor a Hold sötét korongja egy kicsit „kiharap” a Napból Nyugat-Európa legnyugatabbi részén és Észak-Afrika nyugati partvidékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik