Élet-Stílus

Van, hogy a kislány és a nevelőapa túl jól megértik egymást

A nevelőapa és a kislány kapcsolatának legfőbb jellemzője, hogy nincs az az ősi tabu tiltás, ami a vér szerinti apa és lánya között van. A lányát egyedül nevelő anyának mindenképpen oda kell figyelnie erre, amikor új apukát keres. A kislány női szerepe komolyan sérülhet, és most nem a molesztálásról beszélünk, hanem, hogy felnőtt nőként milyen gondokat okozhat, ha az anya figyelmen kívül hagyja kislánya pszichoszexuális fejlődését az új apuka mellett.

A szeretetet elvileg nem lehet felosztani, se szétdarabolni, az csak úgy van, nem kérkedik, nem féltékeny, türelmes – tudjuk a Bibliából is. A valóságban azonban a mozaikcsaládoknál, ahol nevelőszülők és vér szerinti szülők gyerekei élnek egy családként, az édesgyerekek és a mostohagyerekek között gyakran különbséget tesznek a felnőttek.

Csak az igazán fejlett személyiségű felnőttek képesek arra, hogy tudatosan ne tegyenek különbséget a saját gyerekük és az új partner gyerekei között

– de ez a jobbik eset, amikor mindkettejüknek vannak gyerekei.

A tabu hiánya

Ha csak az egyik félnek van, és az a nő, ráadásul kislány a gyerek, akkor az édesanyára sokkal több feladat és odafigyelés vár, mint amire általában gondolnak az új partnerválasztásnál. Nem elég csak arra gondolni, hogy a nőnek és a kislánynak megfelelő legyen: szeresse a gyerekeket, legyen kedves, ne üsse meg a gyereket és a kutyát, és a legfőbb szempont, hogy fogadja el a nőt gyerekkel együtt. Általában ezekre szoktak elsősorban gondolni az anyák, pedig a kislány női nemi szerepében komolyan sérülhet a nevelőapa és édesanya miatt.

Nem mindegy, hány éves a lány, amikor új apuka kerül a házba, aki elfoglalja apa ágyát és apa székét az asztalnál. Ha olyan korszakában van még a kislány, hogy tanulja a női szerepét (körülbelül 3 éves korig), akkor felnőttként előfordulhat, hogy hárítani fogja a női nemi szerepét. Általában a 4-5 éves gyerekeknél a nemiszerep-tanulás már kevésbé sérülhet, bár kategorikusan nem lehet kijelenteni, hogy a későbbi korosztályban nem lesz semmi gond: a kislány és a nevelőapa van, hogy érzelmileg túl közel kerülnek egymáshoz.

Fotó: Thinkstock

A kislány egyszerre fog kötődni a nevelőapához és a saját vér szerint apjához, ezt pedig azért fontos kiemelni, mert az anyák hajlamosak arra, hogy a kamaszlányukat bizalmukba avatva barátnőként kezeljék, és a két férfihez való viszonyukat is kitárgyalják a lányukkal. Itt kezdődnek a problémák. A gyerek tudja, érzi és látja, hogy az anyának milyen a viszonya az új apukával és a vér szerinti apukával. Az anya új kapcsolata mindenképpen szexuálisan felszólító jellegű, még akkor is, ha a gyerek annyira kicsi, hogy fogalma sincs arról, mi az a szex.

Nincs meg az a tabu a kislány és a nevelőapa közt, ami a vér szerinti apával létezik,

ez az, ami miatt felnőtt nőként komoly párválasztási problémákat, női nemi szeret hárításokat eredményezhet.

Az anyák hajlamosak a vér szerinti apa hibáit sorolni naphosszat a gyereknek, aki érzelmileg eltanácstalanodik, és akinek emiatt felnőttkorában is bizonytalan érzelmi kapcsolata lehet a férfiakkal. A nevelőapa személye felértékelődik a vér szerinti apa hibái mellett, és a kislánnyal igen jól megérthetik egymást. Megtörténhet, hogy a kislány beleszeret a nevelőapjába, anélkül, hogy tudatában lenne ennek. Ez a szerelem gátolja a felnőtté válásának folyamatában, hiszen felnőtt nőként közeledne a nevelőapához, nem pedig úgy, ahogy egy gyerek.

Anya és lánya riválisok lesznek

A kislány szemében az anyja a riválisává válik, ami szégyenérzettel és bűntudattal párosul tudattalanul. Ez a rengeteg zavaros érzelem állandó veszekedésekhez vezethet anyával, bizalmatlan kapcsolatot, folyamatos konfliktust – ami tetéz, ha a nevelőapának kell megoldania, és ha a nevelőapa rendszerint a kislány pártját fogja.

Az ilyen lányok felnőtt nőként nagy valószínűséggel náluk jóval idősebb férfit fognak társul választani.

Ha bármiért édesanya kapcsolata a nevelőapával nem sikerül, akkor a kislány később felnőttként teljesen elfordulhat a férfiaktól, hiszen azt látta, hogy anya érzelmi kapcsolata sem az édesapával sem a nevelőapával nem sikerült.

A kislány érzelmeinek helyes irányba terelgetése és a családon belül a viszonyok pozitív irányú rendezése (nevelőapa és a kislány közt is) az anya feladata. A rivalizálást hátrahagyva tudatosan törekedni kell a kislány érzelmeinek tisztázására. A kislányok női nemi szerep tanulásához a szülők közötti kiegyensúlyozott férfi-nő kapcsolatra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik