Élet-Stílus

A nyolc legcsodálatosabb logó, amit valaha orosz órára nyomtak

Hölgyeim és Uraim, íme minden idők legrétegebb újságcikke!

Kellemes hétfő estét kívánok – akkor írom ezt a cikket – minden kedves számítógépnéző olvasónknak. Ha rendeznének egy olyan versenyt, amit minden idők legkevesebb embert érdeklő újságcikke nyerne meg, akkor jóeséllyel ezek a sorok vinnék el a közönségdíjat. Csapjunk is bele, következzen a nyolc kedvenc logóm, amit valaha orosz órára nyomtak. Nem szigorúan sorrendben.

Kirovszkije

Az Első Moszkvai Óragyár egyik legikonikusabb órája nem pont a logóval szokott hódítani. Inkább azzal, hogy ennyire kevés pénzért ilyen gyönyörű póklábakat máshol egyszerűen nem fog találni. Sőt, esélyes, hogy ennyire türkizkék órát sem. De ettől függetlenül a Kirovszkije logója fantasztikusan néz ki, bár, ahogy ez még ki fog derülni, majdnem minden kalligrafikus orosz óralogó fantasztikusan néz ki.

Lucs

#часы #луч #ретро #беларусь #watch #кварц #кварцевыечасы #luch #luchwatches #luchwatch

A post shared by Вадим Чундеров (@vadim_chunderov) on

A fehéroroszok óragyára csodálatosan szovjet futurista logókat készített. A fenti képen egy későbbi, kvarc Lucs látható. De egyébként az a Lucs logó is tökéletes, amit a mostanában gyártott óráikon felélesztettek, bár itt vannak enyhe áthallások a francia Lip logóival:

https://www.instagram.com/p/BT1lU8VFxdm/

Saturn

Itt nem is maga a logó a szép, hanem az, ahogy a logót sikerült a dátumablak köré rendezni. A Szaturn már a nevéből adódóan is világűr-tematikájú óra, amit itt sikerült még tovább fokozni. Sajnos legális képet erről sem lehet találni, de mutatnám.

Raketa

Fotó: Kerner Zsolt

Az összes orosz óragyár közül talán a petrodvoreci vállalta el a legkülönlegesebb és legjobb dizájnokat. Ehhez képes a Raketa logója mindig elég visszafogott volt. De minden visszafogottságával együtt is tökéletes ezzel az infantilis, filccel rajzolt betűtípussal.

Vosztok

Fotó: Kerner Zsolt

A legismertebb orosz óragyárnak kevés szép logója volt, és ezek is régebben. Az egyik kiemelkedő nem is annyira logó, mint számlaptípus volt. Ezt láthatják fent. A scuba dude-ként ismert Vosztok Amfibia onnan lett – orosz órák között egészen – ismert, hogy ezt hordta Bill Murray Steve Zissouként az Édes vízi életben. A másik jól sikerült logóról nem találtam legálisab beilleszthető képet, de íme. Itt a K-betű befejezéseként visszakanyarított nyíl a csodálatos. 

Ural

Ez amúgy is az egyik legcsodálatosabb orosz óra. Az az érdekes benne, hogy a gyakorlatban ez egy zsebóra volt, amit egy karóra tokjába szereltek a csisztopoli óragyárban, ez ad magyarázatot arra is, miért kétszer akkora, mint bármelyik korabeli óra. A szerkezetben is vannak fantasztikus megoldások, de a másik remek dolog maga az óra tokja, ami alumíniumból készült. Pont ezért van nagyon kevés, ami épségben túlélte volna az elmúlt hetven évet. A tok eredetileg sárgás lett volna, mert az alumínium felső rétegét eloxidálták, hogy a puha vémet egy keményebb réteg védje az elhajlástól. Csakhogy ez az oxidált réteg nagyon gyorsan kopott, ezért mostanra alig találni belőle sárgát. A logó pedig az egyik legjobban sikerült az összes kalligrafikus megoldásból. Kár, hogy a szebbik, fekete számlapra felvitt aranyszínű festék is elkopik pár évtized alatt, így már alig van belőle szép. Az enyém például így néz ki:

Fotó: Kerner Zsolt

Szportivnie

Fotó: Kerner Zsolt

A legszebb orosz proto-stopper. Az egyetlen speciális képessége az volt, hogy másodperc-stoppos, ezért, ha a koronát kihúzzuk, amikor a másodpercmutató a nullánál jár, akár még időt is mérhetünk vele. Azért a futó emberkés logó ennél sokkal érdekesebb. Főleg, hogy van belőle motoros verzió is, bár ilyennel élő ember még nem találkozott.

Zlatusztovszki

A legszebb logó, amit stopperre valaha nyomtak. Sajnos legális képekkel itt is problémában vagyunk.


Melyik a legszebb?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik