Élet-Stílus

Hűtés és fűtés is elkel a mostani szeszélyes áprilisi időjárásban… (X)

A tavaszi hónapok időjárásához egy jól megválasztott klíma berendezés igen hasznos befektetés lehet. A legtöbb klíma készülék ugyanis képes nemcsak lehűteni, hanem fel is fűteni a lakást. A fűtést az áprilisi hidegben még kihasználhatjuk, és egyben a nyári melegekre is felkészülhetünk időben.

Hogyan válasszunk klímát?

1.    Első lépésként forduljunk szakemberhez. Keressünk olyan céget, ahol megfelelő szaktudással rendelkeznek a klíma értékesítéséhez és felszereléséhez is. Kevesen tudják, hogy a légkondicionálók legtöbb hibája nem a készülékek miatt következik be, hanem a szakszerűtlen telepítés okozza. Tehát az első szabály, forduljunk igazi szakemberhez. A legjobb, ha olyan céget keresünk, ahol nemcsak megvehetjük a légkondicionálónkat, hanem a folyamatos karbantartást is rájuk tudjuk bízni.

2.    Döntsük el, hogy csak hűteni szeretnénk a készülékkel, vagy a hűvöskés tavaszi és őszi időszakban fűtenénk is vele?
Sokak számára meglepő, de egy beltéri egységgel történő kiegészítő fűtés kevesebb áramot fogyaszt és hatékonyabb, mint egy hősugárzó vagy villany radiátor. Leginkább a gázfűtés árkategóriáját közelíti meg. Természetesen nagy hidegekben és hosszú távú vagy egyedüli fűtőtestként nem ajánljuk, de a változékony hűvös napokon, tökéletes alternatíva.

Létezik arra is megoldás, ha minden fűtési igényünket is klímával oldanánk meg!
Ma már kapható fűtésre optimalizált klímakészülék is. Ennek lényege, hogy úgy tervezték, hogy a mi éghajlatunkon az év jelentős részében fűtésre használjuk, és itt éppen a hűtés az „ajándék” funkció.

3.    Határozzuk meg szakember segítségével, hogy milyen a hűtőteljesítményi igény.
Ez a tér nagyságától, az ablakok elosztásától, a helyiség fekvésétől, és még sok-sok apró egyéb dologtól függ. A tapasztalt szakemberek hűtési igény esetén általában 10 nm alapterületre 1 kW-ot számolnak, de érdemes figyelni a helyiség adottságaira, a falak függőlegességére, és még nagyon sok mindenre, amit egy jó klímás biztosan figyelembe vesz.

4.    Hogyan működik a klíma? Nem fogyaszt túl sokat?
Az inventeres készülékek elektronikusan szabályozzák a készülék teljesítményét. A klíma folyamatosan üzemel, viszont mindig csak akkora teljesítménnyel, ami a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges. Tehát nem kell nagyon félteni a villanyszámlánkat.

5.    Elsősorban tehát klíma vásárlásnál ne az árra koncentráljunk, hanem a berendezés minőségére, mert hosszabb távon, lehet mégis a drágább készülék lesz az olcsó. A megfelelő teljesítményű klíma, hűtés/fűtés mellett akár még spórolást is hozhat a háztartásba.

Figyeljünk a mutatókra! Mit jelent a SEER és a SCOP?
Ezek a mutatók utalnak a “jósági fokra”, vagyis az alacsonyabb fogyasztásra; sőt bizonyos érték (4,1-es SCOP 2-6 kW-os gépeknél, ami a legtöbb háztartásba megfelel) felett jár az alacsonyabb “H” vagy “Geo” tarifa az áramszolgáltatónál, ami szintén javítja a megtérülést.

Hűtés esetén az SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) a berendezés teljes energiahatékonysági tényezője, mely a teljes hűtési szezonra vonatkozik. Kiszámításához az éves hűtési igényt kell elosztani a hűtésre felhasznált éves energiafogyasztással.

Fűtés esetén az SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) érték a berendezés teljes teljesítmény együtthatója a teljes fűtési szezonra vonatkozóan. A tényező kiszámításához az éves referencia fűtési igényt el kell osztani a fűtésre felhasznált éves áramfogyasztással.

6.    Több helyiség, több készülék?
Választhatunk mono-és multisplit klímák között. A monosplit légkondicionálóknál egy kültéri egységhez egy beltéri egység tartozik, míg a mulisplitnél egy kültérihez több beltéri klímaberendezés is csatlakoztatható. A választásban kérjünk segítséget szakembertől.
Parapet, kazettás és mennyezeti klíma, a legtöbben nem is hallottak róluk, pedig lehet, hogy a mi otthonukba közöttük van a legjobb megoldás. Szóval jó tudni, hogy nemcsak a mindenki által ismert magasfali splitklímát választhatjuk (ez ma a legelterjedtebb), hanem van még számos más lehetőség is.

Olvasgathatunk, tájékozódhatunk a légkondicionálókról, de a végső döntéshez kérjünk szakértői véleményt. A jól megválasztott klíma tökéletes komfortérzetet nyújt a legnagyobb kánikulában is, és akkor sem izzadunk le, ha megkapjuk a villanyszámlát, míg a rosszul megválasztott, rosszul felszerelt készülék mellett működés közben és a számla kézbevétele után is szükségünk lesz izzadásgátlóra.

Kezdjünk el időben felkészülni a ránk váró nyári kánikulára, és keressük meg a megfelelő céget és a legjobb szakértelemmel rendelkező klímásokat.

A Fisher Klíma szakértelmével és választékával is hatalmas segítség lehet a vásárlásban, bátran bízhatunk bennük!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik