Élet-Stílus

A 13 éves Dorottya Los Angelesben izgulhat az Oscar-díjért

Nemrég megírtuk, hogy Deák Kristóf Mindenki című alkotása bekerült az öt legjobb élőszereplős rövidfilm közé, így a Saul fia tavalyi sikere után ismét lesz miért izgulni az Oscar-gálán. A most következő, izgalmas hónapokról a film főszereplőjét, a műugrásban is kiváló eredeményeket elérő Hais Dorottyát kéredztük.

Több reklámfilmben is láthattunk korábban. Tanultál valaha színészkedni?

Külön iskolába nem jártam, a reklám-, illetve a filmszerepek közben tanultam meg dolgokat. Úgy gondolom, csak az iskolától nem lesz valaki jobb, és bár korábban nem gondoltam komolyabban arra, hogy ezzel foglalkozzak később, mostanában egyre többször foglalkoztat a dolog. Imádok szerepelni, viszont nem feltétlenül színészként képzelem el magam, szívesebben lennék műsorvezető. Egyébként nehezen indult be a dolog: eleinte alig válogattak be szerepekre, de később egyre többször hívtak vissza.

Nagyon nehéz egy film készítése közben megítélni, hogy mekkora sikere lesz. Te mit éreztél?

Különösebben semmit, csak azt, hogy egy újabb kisfilmet forgatunk. Tavaly nyáron aztán közönségdíjas lett a lille-i Európai Filmfesztiválon és a torontói TIFF Kids fesztiválon is, ott fogtam fel igazán, hogy ebből még nagyobb siker is lehet.

Hogyan értesültél az Oscar-jelölésről?

Anyuval egy cukrászdában ültünk, és egy ismerősünk hívta, hogy hallotta a hírt. Nagyon örültem neki, meg is könnyeztem.

Azóta egyébként ugyanúgy viselkedem, mint előtte, nem hozom fel sehol a témát.

Miről szól a film, mennyire tudtál azonosulni a szereppel?

Részleteket nem szeretnék elárulni, de annyit elmondhatok, hogy a csapatmunka van a középpontban, illetve az, hogy mire képesek a gyerekek, ha egy közös cél érdekében összeállnak. Azért is tetszik annyira a végeredmény, mert realisztikus, és nem tündérmeseként ábrázolja a gyerekek világát.

Mindenki

A főszereplő a tízéves, visszahúzódó Zsófi, aki új iskolába kerül, ahol csakhamar az új suli híres kórusának tagjává, valamint osztálya legnépszerűbb kislányának, Lizának is barátjává válik. Az idillinek induló történet azonban nem várt fordulatokat tartogat, a kórusvezető Erika néniről kiderül, hiába tűnik nagyon barátságos és jófej tanárnőnek, egyáltalán nem az. (via)

A szerepet azért is volt könnyű eljátszanom, mert a filmbéli lány olyan, mint én: barátságos, nagyhangú, szókimondó és őszinte. Az összes lány vele szeretne barátkozni és egyfajta példakép az osztálytársai számára. Én egyébként válogatott műugró vagyok.

Mikor és mennyi idő alatt készült a film?

Rengeteg forduló volt, többször összepróbáltak minket Gáspárfalvi Dorkával, a másik lánnyal a filmből. Nagyjából két éve kezdtük el felvenni, a forgatás 2-3 hétig tartott, utána pedig Kristóf (Deák Kristóf, a film rendezője és írója) nagyjából egy évig vágta és tökéletesítette, szóval főleg utóbbi vitt el több időt. A film szűk egy évvel ezelőtt jelent meg.

Terveztek még Kristóffal együtt dolgozni? Színészek közül kivel forgatnál szívesen?

Egyelőre nem, ő most felnőttekkel dolgozik, de azt mondta, később újra szeretne velünk. Nemzetközi hírességek közül Angelina Jolie a kedvencem, ugyanis bármilyen szerepet játszik, én elhiszem, hogy az igazi, itthonról pedig Csányi Sándor az, akivel kipróbálnám a közös munkát.

Tizenhárom éves vagy, egy Oscar-jelölés sokaknak csak felnőtt korukra érik be. Neked mik a céljaid?

A közeli az, hogy szeretném, ha mi vinnénk el a díjat, a távoli pedig az, hogy színésznőként jelöljenek majd egyszer.

Nézed majd a közvetítést?

Igen, de annál is valószínűbb, hogy Kristóf kivisz minket a gálára. Ennek csak anyagi akadálya van, remélem, hogy addigra megoldódik.

Fejléckép: Meteor Film

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik