Kultúra

Ha nem bírsz magaddal a Filmhétig, már ma nézhetsz remek magyar kisfilmet

A Mindenki egy vegytiszta 90-es évek hommage, ugróiskolázó, Párizsi kocka evő énekkarosokról.

Egy rövid pár hónapos időszakot nem számítva sosem voltam énekkaros kisdiák, viszont iskolás a kilencvenes években annál inkább, így már csak amiatt is érdeklődve ültem le megnézni a Mindenkit, mert érdekelt, vajon egy fiatal alkotó hogyan birkózik meg ezen időszak megidézésével, pláne úgy, hogy a lehetőségei igen-igen determináltak. Hiszen egy kisjátékfilm már nevéből fakadóan megszabja, hogy hatalmas, nagy ívű történet nem képes elmesélni alkotója, de sokszor az anyagi lehetőségek is gátat szabnak a komolyabb elképzelésnek.

A kilencvenes évek eleje ráadásul elvileg nincs is olyan messze tőlünk, nem feltétlenül nehéz újra lefesteni, hiszen nem minden iskolában van még 2016-ban sem interaktív tábla, sőt, a tornatermek öltözői is sokszor ugyanúgy nézek ki, mint 25 éve, így egyszerű olyan intézményt találni, ami alkalmas a forgatásra. De ettől még olyan finomságok is megjelennek a filmben, amik nem hivalkodó módon, de üzenik, ez bizony 1991. A kislányok az udvaron kiszámoló mondókákkal és ugrálókötelekkel játszanak, egyiküknek karkötője meg menő cipője van Bécsből, vagy bumszli hajráfja a nagynénitől, másikuk meg Párizsi és Melba kockát majszol.

S ez a Deák Kristóf írta és rendezte Mindenki egyik legnagyobb erőssége, mert ezekkel az apróságokkal remekül kapja el a rendszerváltás utáni pillanatokat.

Az iskolások hitelesek, viszont fontos, hogy nemcsak külsőségeikben, hanem színészi minőségükben is, a gyerekszereplők egyáltalán nem keltenek rossz érzést a nézőben, hiszen átélhető a játékuk.

Mindenki_Liza_Zsofival
Zsófi Lizával (Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya). Fotó: Meteor film

Ez persze még mindig kevés lenne egy jó filmhez, de a cselekmény is berántja a nézőt.

A főszereplő a tízéves, visszahúzódó Zsófi, aki új iskolába kerül, ahol csakhamar az új suli híres kórusának tagjává, valamint osztálya legnépszerűbb kislányának, Lizának is barátjává válik. Az idillinek induló történet azonban nem várt fordulatokat tartogat, a kórusvezető Erika néniről kiderül, hiába tűnik nagyon barátságos és jófej tanárnőnek, egyáltalán nem az.

Utóbbi karaktert a Terápia című HBO-s sorozatból is ismert Szamosi Zsófia alakítja, míg a két kislányt Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya személyesíti meg. (Előbbit a vájtszeműek már egy Zagar-klipben és a nóziszippantós-reklámban is kiszúrhatták.)

A kisfilmet Maly Róbert (a Szerdai gyerek operatőre) fényképezte, a zenei anyagáért pedig Balázs Ádám (Utóélet) felelt.

Mindenkit az M2 Petőfi tévé tűzte műsorára február 28-án este 23.05-kor, de az éjjeli baglyok hétfőn, február 29-én 4:40-kor is megnézhetik. Érdemes!

Mindenki. Magyar kisjátékfilm, 25 perc, 2015. Értékelés: 8/10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik