Élet-Stílus
Technician servicing the gas boiler for hot water and heating

Kazánt cseréltem, megvan a számlája is – elég ennyi?

24.hu
24.hu

2017. 01. 09. 11:00

Nem igazán. A kazánoknál a garancia feltétele a szakszerű üzembe helyezés. Ennek ellenére máig sokan feketén szereltetik fel kazánjukat.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Mi több, egyre többen: van olyan szakember, aki szerint 2015-ben az eladott új kazánoknak csak a felét helyezték üzembe teljesen legálisan.

A legtöbben a kisebb költségek és a sokkal gyorsabb ügyintézés miatt döntenek az illegális bekötés mellett.

Pedig a gázkészülék-csere engedélyköteles, ez alól az egyetlen kivétel, ha gyakorlatilag ugyanolyat – azaz azonos teljesítményű és besorolású – kazánt szereltetünk fel, mint az előző volt.

A készülékcseréhez több hatósági engedélyre van szükség. Ilyen a kéményseprő szakvéleménye és gázterv. Az előzőt az illetékes kéményseprő állítja ki. Az utóbbi tervdokumentációját előbb el kell készíttetnünk egy erre felhatalmazott szakemberrel, erre pedig, ha minden rendben, a helyi gázszolgáltató megfelelő részlege bólint rá.

Az engedélyeztetés ügyintézését a teljes munkával együtt kiadhatjuk vállalkozónak, de ez összességében nagyjából 90-100 ezer forinttal dobja meg a költségeket.

Ezután jöhet maga a szerelés, és ezzel még nincs vége: jöhet a kazán vagy konvektor beüzemelése. Az ezt végző szakember feladata, hogy teljes egészében felülvizsgálja a bekötést. Az ő dolga ellenőrizni a kéményseprő szakvéleményét, a gáz és szükség esetén a melegvíz helyes bekötését, a teljes érintésvédelmet  – azaz nagyjából a teljes kivitelezést. Ha mindent rendben talál, akkor ő lesz az, aki a folyamat végén a kazán  garanciajegyét véglegesíti.

És innentől beszélhetünk arról, hogy garanciális kazánunk van. Meg arról, hogy mindent megtettünk magunk és családunk biztonsága érdekében.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.