Technician servicing the gas boiler for hot water and heating
Élet-Stílus

Kazánt cseréltem, megvan a számlája is – elég ennyi?

24.hu
24.hu

2017. 01. 09. 11:00

Nem igazán. A kazánoknál a garancia feltétele a szakszerű üzembe helyezés. Ennek ellenére máig sokan feketén szereltetik fel kazánjukat.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Mi több, egyre többen: van olyan szakember, aki szerint 2015-ben az eladott új kazánoknak csak a felét helyezték üzembe teljesen legálisan.

A legtöbben a kisebb költségek és a sokkal gyorsabb ügyintézés miatt döntenek az illegális bekötés mellett.

Pedig a gázkészülék-csere engedélyköteles, ez alól az egyetlen kivétel, ha gyakorlatilag ugyanolyat – azaz azonos teljesítményű és besorolású – kazánt szereltetünk fel, mint az előző volt.

A készülékcseréhez több hatósági engedélyre van szükség. Ilyen a kéményseprő szakvéleménye és gázterv. Az előzőt az illetékes kéményseprő állítja ki. Az utóbbi tervdokumentációját előbb el kell készíttetnünk egy erre felhatalmazott szakemberrel, erre pedig, ha minden rendben, a helyi gázszolgáltató megfelelő részlege bólint rá.

Az engedélyeztetés ügyintézését a teljes munkával együtt kiadhatjuk vállalkozónak, de ez összességében nagyjából 90-100 ezer forinttal dobja meg a költségeket.

Ezután jöhet maga a szerelés, és ezzel még nincs vége: jöhet a kazán vagy konvektor beüzemelése. Az ezt végző szakember feladata, hogy teljes egészében felülvizsgálja a bekötést. Az ő dolga ellenőrizni a kéményseprő szakvéleményét, a gáz és szükség esetén a melegvíz helyes bekötését, a teljes érintésvédelmet  – azaz nagyjából a teljes kivitelezést. Ha mindent rendben talál, akkor ő lesz az, aki a folyamat végén a kazán  garanciajegyét véglegesíti.

És innentől beszélhetünk arról, hogy garanciális kazánunk van. Meg arról, hogy mindent megtettünk magunk és családunk biztonsága érdekében.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.