Élet-Stílus
Budapest, 2009. április 1.
Fa- és szénelgázosító kazánok a kiállításon A Hungexpón, a vásárváros területén megnyílt a hagyományos Construma nemzetközi építőipari kiállítás. Az öt napig tartó kiállításon a látogatók megismerkedhetnek az alternatív, megújuló energia hasznosításával, valamint a falazóanyag- és ablakgyártók hőszigetelésű termékeivel, amelyek már passzív házak építésére is alkalmasak. A házak évente - fűtésre és hűtésre - nem fogyasztanak többet négyzetméterenként 15 kWh energiánál, ez másfél köbméter gáz energiatartalmának felel meg.
MTI Fotó: Balaton József

Életben tartani a régi kazánt, vagy újat felszerelni?

24.hu
24.hu

2017. 01. 02. 12:38

Az most leginkább attól függ, milyen lakásban lakunk. Ha családi házban, hivatalosan csak kondenzációs kazánt helyezhetünk üzembe, ami nem olcsó. Társasházban 2018-ig még felszereltethetünk hagyományos készüléket is, ami már dilemma elé állíthat.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.
A „megtartani vagy cserélni” kérdésben most leginkább az uniós szabályozás lehet döntő, amely szerint 2016. július elsejétől nálunk sem adnak engedélyt, csak kondenzációs kazán üzembe helyezésére. Már amennyiben családi házban lakunk. A társasházakban élők erre a szigorításra csak jövőre számíthatnak, ennek oka alapvetően az, hogy a közös kémény nem alkalmas mindenféle készülék kiszolgálására.

Nem titok: a kondenzációs kazán, főleg a beüzemeléssel együtt jóval drágább a ma idehaza széles körben használt készülékeknél. És bár a kondenzációs kazánok üzemeltetése olcsóbb, a mostani árképzés mellett így sem biztos, hogy a különbség, mondjuk egy turbókazánhoz képest megtérül.

A képlet most nagyjából úgy néz ki, hogy ha családi házban lakunk, ahol már csak a drágább készülék helyezhető üzembe, és a mostani kazánunk biztonságosan üzemeltethető, valószínűleg érdemes megtartani, amíg lehet.

Ha társasházban lakunk, és már öregecske a kazán, akkor érdemes eljátszani a gondolattal, hogy amíg még lehet, beszerezzünk – és hivatalosan, engedélyeztetve – beüzemeljünk egy olcsóbb készüléket.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.