Élet-Stílus

A lengyel harangtorony, ami elűzi a rossz időt hozó ördögöket

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 11. 02. 14:06

A bigott katolikus országként elkönyvelt lengyeleknél sokszor az ősi, pogány hagyományok keverednek a keresztény tanokkal, néha érdekes emlékhelyeket vagy épületeket eredményezve.

A lengyeleknél számos legenda, vagy kereszténységet megelőző szokások keverednek a lakosság 87,5 százaléka által vallott katolikus tanokkal, így nem meglepő, hogy az országban járva sokszor fura épületekbe futhatunk bele – ezek közül az egyik legmeglepőbb mindenképp a szlovák-lengyel határ közelében fekvő kis falvak egyikében, Koniówkában álló torony, melynek harangja a hagyomány szerint elriasztja a felhőördögöket.

Az évezredes szláv legenda emlékét őrző, 2008-ban jórészt újjáépített – az előző, évszázadokon át álló torony néhány, őrizetlenül hagyott gyertya miatt gyulladt ki, és égett le – épületben egy apró oltár és egy harang bújik meg. Hasonló épületek egykor az egész környéket behálózták, abban a reményben, hogy harangjukkal képesek elhessegetni egy éppen a falvak felé tartó óriási vihart.

Az ősi történet szerint egykor Isten és az ördög kőhajító versenyt rendeztek, de míg az Isten által a földre hajított kövek háromszor is angyallá változtak, az ördögéi pedig egyszerűen csak széthasadtak, a gonosz borzalmasan mérges lett, és újabb követ dobott el, ami földet érésekor életet adott a Płanetnikoknak, akiket az Úr végül nem száműzött a Pokol legmélyebb bugyraiba, hanem elengedte őket, és rájuk bízta az időjárás manipulálásának képességét. Azok persze éltek is a lehetőséggel, így kedvenc elfoglaltságok, a füstevés két felvonása közti szünetben örömmel gyújtottak tüzeket, vagy dobáltak villámokat a földre. Néha le is jöttek az emberek közé, felfordulást okozva, majd ráunva a mókára egy szivárványon másztak vissza a felhők közé.

Észérvekkel és erővel se lehetett azonban megyőzni őket, így a falvak végül magas tornyok építésébe kezdtek, hogy az azokba rejtett harangokkal tarthassák távol a jégverést, óriási vihart és fagyot hozókat eltántoríthassák attól, hogy a közelben ólálkodjanak.

Kérdés persze, mekkora sikerrel.

Az Atlas Obscura nyomán
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.