Élet-Stílus

A McDonald’s-nek Amerikában saját egyeteme van

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 20. 16:14

A neve ezek után nem is annyira meglepő: igen, Hamburger University.

Az ötvenöt éve alapított Hamburgeregyetem ma a Chicagótól néhány kilométerre nyugatra fekvő Oak Brookban terül el, ötvenöt évvel ezelőtti alapítása óta pedig kapuját már több, mint nyolcvanezer éttermi menedzser, középvezető, vagy épp McDonald’s étterem-tulajdonos hagyta el, de ez idő alatt természetesen az intézmény is sokszorosára nőtt, hiszen a tanítás 1961-ben még egy illinois-i étterem alagsorában kezdődött, ma pedig egy tizenkét hektáros alapterületű intézmény fogadja a milliárdos franchise berkein belüli karrierépítésre vágyókat, ahol tizenhárom tanterem, egy háromszáz fős nagy előadó, tizenkét interaktív, csoportmunkát lehetővé tévő terem és három tankonyha is található.

A Hamburgeregyetemen ma huszonnyolc nyelven folyik a tanítás, az anyag egy része pedig az alapító Ray Croc 1984-es halála előtt rögzített videokazetták anyagával történik.

A központi campus mellett immár a világ nyolc másik pontján is léteznek hasonló intézmények, így Tokióban, Londonban, Sydney-ben, Münchenben, Sao Pauloban, Sanghajban, sőt, tavaly Moszkvában is megnyitották az orosz kiképzőközpontot.

Az egyetemek közös ismertetőjegye, hogy mindegyikükbe sokkal nehezebb bejutni, mint az Oxfordba, vagy épp Cambridge-be: Sanghajban és Oak Brookban például a jelentkezőknek alig egy százalékát veszik fel, míg ugyanez az arány Oxfordban 18, Cambridge-ben pedig 20,8 százalék.

Kemény munka tehát eljutni a hamburgerológiai diplomáig, de ez természetesen korántsem fontos, hiszen a Hamburgeregyetemen elvégzett tárgyakért szerzett kreditpontokat egyedül az Egyesült Államokban több, mint ezerhatszáz egyetemi szakon fogadtathatjuk el, így ha mégsem tetszik a légkör, egészen nyugodtan dobbathatunk máshová anélkül, hogy újra a semmiből kellene kezdenünk egy képzést.

Fotók: Ray Krebs és McDonaldsCorp/Flickr
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. augusztus 27.
Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója az új Solaris-Skoda trolibuszok sajtóbemutatóján a BKV X. kerületi  Zách utcai trolibuszgarázsában 2015. augusztus 27-én. Napokon belül megkezdődik a 36 új trolibusz tesztüzeme Budapesten, amelyek „önjáróak”, akár négy kilométert is meg tudnak tenni behúzott áramszedővel. Az alacsonypadlós járművek közül a csuklós trolikon 104, a szóló járműveken 64 ember utazhat egyszerre.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.