Élet-Stílus

Olimpiára gyűjtöttek az első magyar Totóval

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 10. 19. 16:00

Az egyik nagy nyertes épp 1956. október 23-án vette át a pénzét. Nem tudott vele mit tenni, állítólag elmulatta...

A Tipp Mix és a számtalan online szerencsejáték világában a Totó már egyre kevesebbeket hoz lázba, ám több évtizeden keresztül ez a játék állandó izgalommal töltötte el a labdarúgás és a sportfogadás szerelmeseit.

A játék Magyarországon 1947. október 19-én indult azzal a nem titkolt céllal, hogy ebből szponzorálják az 1948-as olimpiai részvételt. Nem magyar ötlet volt, az állami irányítású intézetek Európa-szerte külön sportfogadást szerveztek erre a célra. Ne feledjük, épp csak véget ért a II. világháború, a kontinens országai még az újjáépítéssel voltak elfoglalva.

Emberfogadás

Az úgynevezett ember sportfogadásokat vizsgáló magyar szakemberek 1946-ban angliai tanulmányútra indultak. Érdeklődésük középpontjában pedig a szigetországban 1923 óta jól működő Góltotó állt. Céljuk a játék tiszta nyereségének maximalizálása volt, hogy minél inkább hozzájárulhasson a londoni olimpián való magyar részvételhez.

Az angol nyereményalap-felosztásos rendszerek közül pedig a leginkább közérthető 12 főmérkőzéses angol Totóra építettek a magyar játéktervezők.

Innentől kezdve minden gyorsan ment. Rövid piackutatás, a szükséges rendeletek kiadása, majd 1947 augusztusában a Minisztertanács elfogadta, hogy az embersport versenyekkel kapcsolatos esélyfogadást, úgynevezett tippversenyt kizárólagosan az Államkincstár rendezhet. Furcsa az embersport megnevezés, de ezzel különböztették meg a hosszú ideig a legnépszerűbb fogadási formának számító lóversenyektől.

Sporthírek 1983-ból

Elindult a reklám is. ” A Totó a magyar sport új alapja” című bevezető kampány is az olimpiai gyűjtést emelte ki: az első Totóplakát az olimpiai karikákat mutatta be fent, közepén egy klasszikus diszkoszvető figura, alul pedig egy egyforintos érme helyezkedett el, mint a diszkoszvető alapja.

Az emberek pedig még 1983-ban is ilyen izgalmas sporthíreket nézhettek a tévében:

Október elején az “embersport esélyfogadás intéző bizottsága” elfogadta a tippelés lebonyolítását rögzítő szabályzatot. A sportfogadást Budapesten kívül eleinte hét nagyvárosban vezették be, 12 főmérkőzést és 4 pótmérkőzést kínáltak. Egy szelvény ára 3 forint 30 fillér volt, a játékban részt vevő mérkőzéseket október 7-én hozták nyilvánosságra, az első fogadható meccs pedig 17-én.

A szelvény árából másfél forint volt a nyereményalap, a találatok után három nyerőosztályban fizették ki: 12-es, 11-es, 10-es. Ha nem volt 12-es, akkor 9-es találatokra is fizettek.

’64-ben lett 13+1

Az első játékhétre 20 882 darab szelvény érkezett, és mindössze egyetlen játékos ért el 10 találatot, 11-es és 12-es nem volt. A Totó aztán hamar népszerű lett, fél év múlva, 1948 márciusának elején a magyarok már 1,35 millió szelvényt küldtek játékba.

A forradalom miatt 1956-ban a sportfogadás nyolc hétig szünetelt, 1964-ben pedig a játék örökre megváltozott. Március 8-án bonyolították le az utolsó 12 főmérkőzéses fogadási formával szervezett játékot, az egyetlen telitalálatos szelvény ekkor 237 722 forintot ért. A következő héten debütált a 13+1-es játékforma, ekkor telitalálat nem volt.

Az ’50-es években az egyik legnagyobb nyereményt, 644 ezer forintot épp a forradalom kitörésének napján, október 23-án fizették ki. A férfi viszont nem tudott mit kezdeni a pénzzel, a bankok zárva voltak, elrejteni nem merte. Sógora segítségével valutát és aranyat akart venni, ám a rokont lelőtték… A pesti legenda szerint ekkor kinyittatta a sarki kocsmát, és átmulatta a forradalmat. Történetéből Telitalálat címen készült film:

(Cikkünk a Szerencsejáték Zrt. honlapján közölt információk alapján készült. Kiemelt kép: Fortepan/Rádió és Televízió Újság)

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.