Élet-Stílus

Eldőlt az évszázados vita: reggel vagy este?

24.hu
24.hu

2016. 10. 19. 09:34

Két kibékíthetetlen táborra oszlik az emberiség, amióta feltalálták a zuhanyt, illetve elterjedtek a fürdőszobák. Vannak, akik az esti, lefekvés előtti zuhanyozást részesítik előnyben, mások inkább ébredés után szeretnek pancsolni.

Elsőre mindkét iskola érvei logikusnak tűnnek, tisztán ágyba bújni, illetve frissen kezdeni a napot, ennek is, annak is van értelme, de mégis melyiknek több?

A Harvard Egyetemen egyszer, s mindenkorra eldöntötték a vitát. A válasz ember-, személyiség-, és helyzetfüggő – magyarázza Shelley Carson, a pszichológia tanszék oktatója.

A zuhanyzás 2 százalékban tisztálkodás, 8 százalékban éneklés,  90 százalékban pedig elmélkedés, és életre szóló döntések hozása. Amikor valaki görcsösen próbál megoldani egy problémát, nehezen találja meg a jó megoldást. Jobb ilyenkor, félretenni a gondolatot az agy egyik hátsó zugába, ahol alvás közben érik egy kicsit. Kipihenten, a frissítő zuhany alatt, sokkal nagyobb eséllyel ugrik be egy világmegváltó ötlet, vagyis a reggeli zuhanyzás a kreatív szakmákban dolgozóknak való, főleg olyankor, ha nagy a stressz és a nyomás a munkahelyen.

Az esti zuhanyozás, pedig azoknak való, aki nehezen állnak le egy túlpörgetett nap után, ezért rosszul alszanak. Miután kilépünk a vízből, vagy a alóla, jön egy rövid időszak, amikor gyorsan hűl le a test. Ez azt jelzi az agynak, hogy eljött az alvás ideje, így sokkal könnyebb álomba merülni. A bőrgyógyászok szintén az esti tisztálkodás pártján vannak, mert tisztább a bőr, ha alvás előtt lemossuk a nap mocskát.

Mindezt figyelembe véve, jó ötletnek tűnhet reggel és este is fürödni, de egyáltalán nem az. Számtalan kutatás igazolta már, hogy tisztálkodásból is hamar megárt a túl sok. Szóval a legjobb, ha változatosan élünk, és a helyzetnek megfelelően döntünk a reggeli, vagy az esti zuhany mellett.

(i100 / The Independent)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.