Élet-Stílus
Ski Amade

Navigációs síszemüveg és termelői piac 2700 méteren

24.hu
24.hu

2016. 09. 18. 16:16

Ausztria egyik legnagyobb síszövetsége, a Ski amadé mind az öt régiójában komoly fejlesztéseket hajtott végre, hogy a decemberi szezonkezdetre mindenhol síelhető pályák fogadják a téli sportok szerelmeseit. A beruházásoknak nagy része a hóbiztos pályák létrehozását támogatja, de néhány egyéb érdekességgel is készülnek.

A síelés jövője

Aki már most szeretne bepillantást nyerni a síelés jövőjébe, annak a következő téli üdülését feltétlenül a Ski amadé síszövetségben kell eltöltenie. A hónapokon belül kezdődő új síszezonban ugyanis mind a 760 kilométernyi sípályán elérhető egy új okos síszemüveg, amelyen nem csak a környék valamennyi fontos és aktuális információja lesz leolvasható, de pontos sípálya-navigációval is kiegészül a kínálat, csaknem mint az autóban.

Fotó: Ski Amade

Nem kell mást tenni, mint megadni a kiindulópontot és a célállomást – és már indulhatunk is. Az okos síszemüveg megmutatja a fontosabb információkat a síkunyhókról, az időjárásról, a működő és lezárt sípályákról, továbbá felvonókról. Mindezek, valamint a navigációs utasítások a szemüveg jobb alsó sarkában jelennek meg, ahol az aktuális sebességünk is leolvasható. A sípálya-navigáció mellett a 2016/2017-es téli szezonra tovább bővítették a rendelkezésre álló információk mennyiségét is. A szemüveg felhívja a síelők figyelmét azokra az attrakciókra, amelyek mellett éppen elhaladnak. 50 méterre található egy hangulatos hütte? A szemüveg megmutatja egy fotóval a menedékházról. A sípálya egy pontján különösen látványos fotókat készíthetünk? A szemüveg felhívja rá a figyelmünket és meg is mutatja a kilátóponton található webkamera képét. Mindig a jobb alsó sarokban és mindig csak olyan méretben, hogy olvasható legyen, de ne korlátozza a látómezőnket. Emellett úgy is beállíthatjuk az okos síszemüveget, hogy egy bizonyos sebesség felett automatikusan kikapcsol.

Fotó: Ski Amade

Az Alpok legmagasabb termelői piaca

A Ski amadé vendégei már az elmúlt évben is ellátogathattak az Alpok legmagasabban fekvő termelői piacára. Ez a lehetőség akkor azonban csak egyetlen hétvégén állt rendelkezésre. A sikeres első év után a hegyi piac az idei téli szezonban már egy egész hétig, a 2017. március 18-tól 25-ig tartó, a sí és a bor témaköréhez kapcsolódó élményhét alatt tart majd nyitva. Emelkedik emellett azon síkunyhók száma is, amelyek mellett piaci standok találhatóak majd. Ennek köszönhetően a hüttében tett látogatást könnyedén összeköthetjük a piaci bevásárlással. A hóborította hegyek varázslatos kulisszája előtt, akár 2700 méteres magasságban felállított piaci standokon saját készítésű falusi termékek széles választékát kínálják a termelők: különféle sajtok, sonkák, vadhúsból készült szalámi és sok minden más található még a kínálatban. Ahol télen a síelők hódolnak kedvenc időtöltésüknek, ott nyáron tehenek, bárányok és kecskék legelésznek. Az Alpok legmagasabban fekvő piacán a nyár hozományát közvetlenül a sípálya mellett, tehát a termékek származási helyén vásárolhatjuk meg. Emellett a síelők bizonyos standokon mindjárt kóstolót is kaphatnak az olyan finomságokból, mint a hagyományőrző káposztás fánk vagy pongaui húsos tésztatáska. Így akár érdekes kulináris utazást is tehetünk a régióban a savanyútól az édesig, a kiadóstól a finoman fűszerezett ételekig.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.