Élet-Stílus

Hivatalos: a férfiak nem a Marsról jöttek!

Mint ahogyan a nők sem a Vénuszról! Ugyanolyan emberi lények vagyunk.

Sokak fejében a mai napig él az a szexista sztereotípia, miszerint a férfiak és a nők külön bolygóról, mitöbb, külön naprendszerből szárzmaznak. Eredezik mindez onnan, hogy állítólag az ellenkező neműek sokszor nem jönnek ki jól egymással, gyakran vannak nézeteltéréseik, nem értenek szót, vitáznak, pörölnek, veszekednek.

Én nem értem, már megint mi bajod van

Az említett súrlódásokat rengetegen azzal kezdték el magyarázni, hogy a férfiak és a nők agya nemcsak, hogy különbözően működőik, de a valóságban két teljesen máshogyan felépülő szervről is van szó.

noiferfiagy
Kép: momentantarsulat.hu

Professzor Gina Rippon, agykutató azt állítja, hogy az egész, “férfi és női agy dolog” baromság, ezeket a fogalmakat csupán a társadalom alkotta meg magának azért, hogy egyszerűen megmagyarázzák a női-férfi konfliktusokat azzal, hogy

nektek máshogy jár az agyatok!

Rippon elmondta, hogy már régóta kutatják a nemek közötti differenciákat, ám a legújabb technológiák segítségével kiderült, hogy közel sincs annyi különbség a férfiak és a nők agya, agyműködése között, mint ahogyan azt gondolták. Ha akadnak is eltérések, ezek közel sem akkorák, hogy bármiféle működésbeli különbséget jelentsenek – zárja gondolatait a professzor.

Az elnyomás alakíthatja az agyműködést, nem az, hogy milyen nemiszervünk van

A nemek közötti különbségek kutatása ma már inkább arról szól, hogy egy-egy elnyomásban élő embercsoportnál hogyan változnak a neurotikus folyamatok. A különböző társadalmi, politikai helyzetben felnövőknél például sokkal nagyobb differenciákat lehet felfedezni, mint a férfiak és a nők között.

(Metro)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik