Élet-Stílus

Vallások és korunk keresői – Isten tudja…

Sokan sokféleképpen gondolnak a vallásokra, a különböző tanításokra. Vannak, akik hisznek, vannak, akik nem. Akadnak, akik biztosak a saját spirituális igazságukban, és akadnak, akik tagadnak mindent, ami valamilyen módon is kapcsolódik a vallásokhoz. Vannak, akik úgy gondolják, hogy nekik nem lehet újat mondani és vannak, akik épp most teszik fel maguknak az élet kisebb és nagyobb kérdéseit. Az Isten tudja… cikksorozat, az Isten tudja… - emberi kérdések, vallási válaszok című könyv és az Everness Fesztiválon található Isten tudja… programok ezekhez az emberhez, vagyis mindenkihez szólnak.

A spiritualitás azóta van jelen az emberiség történetében, amióta az ember csak létezik, így aztán az sem meglepő, hogy oly sokféle út, lehetőség jött létre a spiritualitásunk megismerésére, gyakorlására. Az elmúlt néhány évtizedben, a new age, a hippi-mozgalom, vagy még korábban a különböző ezoterikus körök/iskolák is, mind-mind olyan keresők által jöttek létre, akik a spiritualitás ösvényét járták, akik közelebb kívántak kerülni a transzcendenshez, akik kapcsolódni akartak az istenihez, megismerni a világ működését, a világ egészét, akik válaszokat kerestek a kérdéseikre.

Ha hajlandóak vagyunk ennél is korábbra tekinteni, évszázadokat és évezredeket visszamenni az időben, akkor ott is pontosan ugyanezzel fogunk találkozni. Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a régebbi korok emberét ugyanazok a kérdések foglalkoztatták, mint minket: Mi az élet? Mi végre is vagyunk itt a Földön? Mi az ember szerepe? Létezik-e valami felsőbb hatalom? Miért halunk meg?…

Pontosan ilyen keresők voltak azok az emberek is, akiknek volt szerencséjük személyesen hallani a régi idők védikus bráhminjait, zsidó rabbijait, a legszerencsésebbek pedig első kézből kaphattak tanításokat például Mózestől, Sákjamuni Buddhától, Jézus Krisztustól, vagy Mohamed Prófétától. Tőlük kaptak válaszokat, őket fogadták el hiteles tanítóiknak és a tőlük kapott válaszokat őrizték meg és adták tovább nemzedékről nemzedékre.

A mai kor embere ugyanezen kérdésekre keresi a választ, csak épp a körülmények változtak meg, de a kérdések, a felvetendő problémák gyökerei ugyanazok maradtak. A réges-régen megadott válaszokból, kinyilatkoztatásokból pedig világszerte elterjedt vallások alakultak ki, magukban megőrizve, olykor újraértelmezve, az adott korhoz igazítva a tanításokat.

Forrás: Isten tudja / Facebook
Forrás: Isten tudja / Facebook

Mindenkinek van valamilyen „kapcsolódása” a vallásokhoz. Mindenkinek van valamilyen képzete a vallásokról, azok tanításairól és tanítóiról. De vajon helyesek, helytállóak a képzeteink? És tényleg tudjuk-e, hogy a különböző vallások miképp is vélekednek bizonyos kérdésekről?

Erre a legegyszerűbben és leginkább hiteles forrásokból akkor kaphatunk választ, ha a megfogalmazott kérdéseinket a jelenkor tanítóinak, a különböző vallások hiteles papjainak, lelkészeinek, teológusainak, tanítóinak tesszük fel és a tőlük kapott válaszokat hasonlítjuk össze saját tapasztalásainkkal.

Ennek a gondolatnak a mentén született meg az Isten tudja… cikksorozat, majd pedig az Isten tudja… – emberi kérdések, vallási válaszok című könyv, amelyben a mai kor emberét foglalkoztató kérdések és a különböző vallások tanítóitól kapott válaszok kapnak helyet.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a különböző tanításokban vannak-e közös motívumok, illetve, hogy miben különböznek egymástól. Azt akarjuk megtudni, hogy ezek a világnézetek, hitrendszerek, többszáz, vagy többezer éves tanítások vajon képesek-e válaszokat adni a mai kor emberének kérdéseire. Az eddig feltett kérdéseink nagyon szerteágazóak: ugyanúgy szólnak a vallásról, a tudományról, a társadalom alapkérdéseiről, mint a bűnről és a bűnhődésről, az emberi kapcsolatokról, valamint az élet legismeretlenebb pillanatáról, a halálról.

Sulok Zoltán Szabolcs, Rába Géza és Radnóti Zoltán. Forrás: Isten tudja/Facebook
Sulok Zoltán Szabolcs, Rába Géza és Radnóti Zoltán.  Forrás: Isten tudja / Facebook

Ennek a több, mint két éve elkezdett közös utazásnak a következő állomása lesz az idei Everness Fesztivál, ahol június 29-én három program is az Isten tudja… szervezésében kerül megrendezésre.

Délelőtt 9.30-tól 12.30-ig a vallások tanítói tartanak fél-fél órás előadásokat a saját vallásuk elmélyedési gyakorlatairól. Ezt követően 13.45-től egy vallásközi kerekasztal-beszélgetést folytatnak le a résztvevő tanítók, ahol a spiritualitás, a tudatosság és a hétköznapok viszonyát boncolgatják a saját tanításaik szemszögéből nézve, majd 16.45-től egy órán át személyesen feltett kérdések megválaszolását vállalták magukra.

 

A beszélgetésen részt vesznek:

Cser Zoltán – buddhista tanító

Kustárné Almási Zsuzsanna – református lelkész

Madhupati dász – vaisnava (Krisna-hívő) lelkész

Nagypál Szabolcs – római katolikus teológus

Radnóti Zoltán – rabbi

Sulok Zoltán Szabolcs – muszlim hitoktató

Moderátor: Rába Géza – újságíró, az 24.hu Isten tudja… rovatának vezetője, az Isten tudja…– emberi kérdések, vallási válaszok című könyv szerzője, szerkesztője

 

Az Isten tudja… facebook oldala: www.facebook.com/istentudja

Az Everness Fesztiválról bővebben: www.everness.hu

 

Könyvborító
Könyvborító

Megjelent az Isten tudja… – emberi kérdések, vallási válaszok című könyv!

A könyvesboltokban és az interneten is megvásárolható az Isten tudja… – emberi kérdések, vallási válaszok című könyv, amelyben a 24.hu Isten tudja rovatának legizgalmasabb írásai kaptak helyett szerkesztett formában, szószedettel, névmutatóval és a válaszadók életrajzaival kiegészítve. Hat tematikus fejezetbe rendezve kerültek megjelenésre a cikksorozat legjobb írásai. A különböző vallások tanítóinak válaszai így bármikor levehetőek a könyvespolcról is. Keresse a könyvesboltokban, vagy a Nők Lapja Könyvklub webáruházában!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik