Élet-Stílus

A repülés hőskorában ezek a semmi közepére épített óriási betonnyilak mutatták az utat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 06. 18. 14:00

A GPS kora előtt ezek segítettek a légiposta pilótáinak, hogy ne tévesszék el az útirányt az Egyesült Államok túlsó partja felé.

Az amerikai posta az első világháborút túlélt, illetve tartalékként a szárazföldön maradt repülőgépekkel indította meg légipostaszolgáltatását, mellyel felválthatta a jóval lassabban célba érő postaautókat.

Első pilótáik a háborúban már szolgált férfiak voltak, de természetesen ők sem voltak mindenhatóak, így a koromsötétben, vagy rossz időjárási viszonyok esetén könnyen eltévedhettek a nyugati parti San Franciscót a keleti parti New Yorkkal összekötő több, mint négyezer kilométeres úton.

Ennek kiküszöbölésére az amerikai kormány 1924-ben egy igen furcsa tervet hagyott jóvá: a légiposta-útvonalak minden tizedik mérföldjéhez egy húsz méteres, élénksárgára festett betonnyilat építenek, melyet egy cikázó fényű gázlámpával világítanak meg, sőt, minden egyes ponthoz apró faházat is építenek a generátorokat és fényeket karbantartók számára.

A tervek megvalósultak, noha a világítótornyok és nyilak a tíz mérföldesnél sokkal nagyobb távolságban követték egymást – az egész országot átszelő útvonalra a lenti térkép szerint például mindössze tizenhárom tornyot építettek:

A második világháborúra a világítótornyok feleslegessé váltak, így lebontották őket, anyagaikat pedig a háború más területein hasznosították újra. Kérdés, hogy hány torony élte túl ezt a folyamatot, de a néhány évvel ezelőtt indított Passport In Time program három ilyen pontot mentett már meg az eltűnéstől, generátorházzal és a karbantartó személyzet számára épített otthonnal együtt.

A nyilakat senki sem tüntette el, noha egy részüket mostanra benőtte a növényzet, vagy mezőgazdasági területté vált földek mélyén fekszenek, de az Amerika kies útjairól letérő kalandorok jó eséllyel még most is találkozhatnak egy-egy példájukkal:

Fotók: Messy Nessy Chic, WCHSUtah, Core77, Clay Fraser, eaforumsCibolahistory
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.