Élet-Stílus

Az ember, aki kecskeként élt, elmesélte, hogy miért csinálta

Miután az ember felnő, és dolgozni kezd, az egyik legszebb szó az életében a “szabadság” lesz, ami azt jelenti, hogy egy rövid időre legálisan ugorhat ki a mindennapok mókuskerekéből. Egy angol férfi, a 34 éves Thomas Thwaites úgy érezte, az ő élete annyira stresszes, hogy egy átlagos szabadság neki édeskevés. Ő az emberi létből akart szabadságra menni.

Fotó: Tim Bowditch (thomasthwaites.com)
Fotó: Tim Bowditch (thomasthwaites.com)

Azt mondja, az egész akkor jutott eszébe, amikor az unokahúga megkérte, hogy egy darabig vigyázzon a kiskutyájára. Ahogy Thwaites nézte, hogy milyen boldog és gondtalan a blöki, arra gondolt, hogy milyen jó lenne egy időre cserélni vele. Kinek nem jutott még eszébe hasonló? Csakhogy, hogy Thomas nem hessegette el magától azonnal a bolondos gondolatot, hanem komolyan elkezdte fontolgatni, hogy egy időre állati életet él majd.

Kutatni kezdett, és rájött, hogy az állati lét gyerekes vágya az emberrel egyidős, erről árulkodnak az ősi mítoszok, félig ember, félig állat alakjai. Némi töprengés után rájött, hogy legszívesebben kecske szeretne lenni a hegyekben, és arra is rájött, hogy ezt gólyalábszerű végtagtoldalékokkal tudná legjobban megvalósítani.

Fotó: Tim Bowditch (thomasthwaites.com)
Fotó: Tim Bowditch (thomasthwaites.com)

Őrült ötletével megkereste a legnagyobb brit civil szervezetet, és támogatást kért a megvalósításához. Kicsit maga is meglepődött, amikor a Wellocome Turst meg is ítélt neki egy kisebb összeget a „művészeti projektjére.”

Thomas Thwaites a Salford Egyetem ortopédiai klinikáján megcsináltatta prosztetikus végtagtoldalékokat, majd az Alpokba utazott egy kecskefarmra, ahol az állatok a szabadban legelésznek. Három napig élt az állatok között, velük sétált és legelészett, aztán átkelt a hegységen, és a hazatért, hogy újra ember legyen.

Tapasztalatait egy könyvben írta meg, GoatMan: How I Took A Holiday From Being a Human (Kecskeember: Hogyan mentem szabadságra az emberi létből?) címmel. Azt írja, mindenkinek csak javasolni tud egy hasonló kalandot, mert egészen különleges élmény. Neki a tervezéstől a kivitelezésig kilenc hónapba, és 1200 fontba (kb. 475 ezer forintba) került a kísérlet.

(The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik