Élet-Stílus

Te jó ég, a cukor olyan mint a drog!?

Széles körben elterjedt nézet, hogy a cukor a kokainhoz hasonló módon stimulálja az agyat.

Egy friss tanulmány azonban most kifejezetten azt javasolja, hogy a cukorfüggőket a kábítószer fogyasztókhoz hasonló módon kezeljék.

A Queensland University of Technology kutatói szerint a túlzott cukorfogyasztás a drogokhoz – például a kokainhoz hasonlóan – növelik a szervezet dopamin szintjét. A hosszútávú cukorfogyasztás viszont a dopamin szint csökkenésével jár. Ez pedig azt a következményt vonja maga után, hogy az embereknek egyre többet kell fogyasztaniuk belőle, hogy jól érezzék magukat, és elkerüljék az enyhe szintű depressziót.

Selena Bartlett az Institute of Health and Biomedical Innovation neurológusa és professzora a kutatásra hivatkozva azt mondja, a nikotinfüggőség kezelésére használt gyógyszerek a cukorfüggőség gyógyítására is alkalmasak.

A túlzott cukorfogyasztásról már bebizonyosodott, hogy közvetlenül hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Azt is kimutatták, hogy emelik a dopamin szintet, amely viszont úgy hat az agy jutalmazási és öröm központjaira, mint a kábítószer fogyasztás, beleértve a dohányt, a kokaint és morfiumot is.

Azt is megállapították továbbá, hogy az állatok, amelyek túl sok cukrot fogyasztanak illetve mértéktelenül zabálnak, azok felnőttkorban hangulatot és motivációt befolyásoló neurológiai és pszichiátriai tünetekkel találják szembe magukat.

cukor (cukor)

Professzor Bartlett kiegészíti: A tanulmány megállapította, hogy a nikotinfüggőség esetén alkalmazott vényköteles Varenicline, vagy a Champix a cukor utáni vágyat is csökkentik.

Az eredmények egyébként ellentmondanak a korábbi kutatásoknak, például az Edinburgh-i Egyetem 2014-es tanulmányának, amely szerint a cukorfüggőség nem biokémiai függőség, hanem pszichológiai, hasonlóan a szerencsejátékhoz. 

Egy szakmai folyóiratban publikált cikkben az áll, hogy az élelmiszerekben található alapanyagok nem okozhatnak függőséget.

Dr. John Menzies, az egyetem tudományos munkatársa egyenesen úgy vélekedik, hogy az emberek csupán racionális magyarázatot próbálnak keresni a túlsúlyra, és sokkal könnyebb az élelmiszereket bűnbakként feltűntetni.

Mindazonáltal 2015-ben Dr. James DiNicolantonio megjelentetett egy beszámolót a cukor veszélyeiről, amiben ezt írja:

Ha állatkísérleteket nézünk, melyekben a cukrot és kokaint hasonlították össze, akkor azt látjuk, hogyha azok a patkányok, akiknek kokaint adtak intravénásan, de egyszer cukorral helyettesítették azt, rákattannak a cukorra.

Na, akkor most döntsük el, mi lehet az igazság….

(via Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik