Élet-Stílus

Gyomorforgató képekkel hívják fel a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire

Bár a legtöbben tisztában vannak azzal, hogyha túl sok cukrot esznek, akkor elhíznak, vagy éppen tönkremennek a fogaik, a II-es típusú cukorbetegség súlyos szövődményeiről már jóval kevesebbet tudnak az emberek. Ez a betegség abban különbözik az I-es típusú cukorbetegségtől, hogy az életmódunk következményeként alakul ki.

Általában felnőtt korban jelenik meg – de egyre több a veszélyeztetett gyerek is -, legfőbb oka az elhízás, a rosszul megválasztott étrend, illetve a mozgásszegény életmód.

Ilyenkor a hasnyálmirigy inzulintermelése elégtelenné válik, ennek következtében a vérben megemelkedik a glükóz szintje, idővel pedig megmerevednek az artériák és összeszűkülnek az erek.

A fentiek miatt a szervezetben nem áramlik rendesen a vér, vagyis a sebek nem gyógyulnak olyan gyorsan. Kevesebb vörösvértest –  ami hordozza oxigént és tápanyagokat -, valamint kevesebb fehérvérsejt, amely harcol a fertőzések ellen, jut el a sebhez. Mivel a cukorbetegség az immunrendszer hatékonyságát is csökkenti, ezért a betegségben szenvedőknél nagyobb eséllyel alakul ki fekély, üszkösödés, vérmérgezés, vagy éppen csontfertőzés. Legrosszabb esetben a végtagot amputálni kell.

Fotó: Nattakong Jaengsem/Behance
Fotó: Nattakong Jaengsem/Behance

Az Egyesült Királyságban napjainkban hetente 135 diabétesszel összefüggő amputációt végeznek. Az Egészségügyi Világszervezet azt jósolja, hogy 2030-ra cukorbetegség lesz a hetedik vezető halálok. 

Épp ezért döntött úgy a Thaiföldi Diabétesz Szövetség, hogy durva kampányba kezd, meghökkentő fotókkal hívja fel az emberek figyelmét a II-es típusú cukorbetegség kevésbé ismert, fent említett szövődményeire. Nevezetesen a rossz sebgyógyulásra, fekélyekre, üszkösödésre és végső esetben a végtag-amputációra.

Az akció látványvilágát egy nemzetközi reklámügynökség, az Ogilvy&Mather egy thai dizájnerrel, Nattakong Jaengsemmel közösen álmodta meg és készítette el. A végtagokon látható tátongó nyílások, ha közelebbről megnézzük, cukorból, édességből vannak. Csak messzebbről nézve tűnnek, rothadó sebeknek.

Fotó: Nattakong Jaengsem/Behance
Fotó: Nattakong Jaengsem/Behance

Jelenleg Magyarországon félmillióra becsülik a cukorbetegek számát. Ám vélhetően további 500 ezer embert érint a betegség “előszobájának” is nevezhető állapot, a csökkent glükóztolerancia állapota. Ezért óriási a jelentősége annak, hogy tudatosuljon a társadalomban, hogy mennyire veszélyes, és legfőképpen halálos a töménytelen mennyiségű cukorfogyasztás.

(via Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik