Élet-Stílus

Energiaital: napi két doboz már ritmuszavarokat okozhat

Egy a napokban megjelent tanulmány szerint már napi két energiaital is komoly szívritmuszavarokat okozhat – írja a Daily Mail. Az ilyen italok rengeteg koffeint és még több cukrot tartalmaznak, emiatt nemcsak egészségtelenek, de konkrétan veszélyesek is. A túlzott fogyasztásuk a ritmuszavar mellett növeli a hirtelen szívleállás esélyét, valamint nem tesz jót a magas vérnyomással küzdőknek sem.

A Pacific Egyetem és a David Grant Orvosi Centrum szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy érdemes komolyan venni a mérsékelt energiaital fogyasztásról szóló figyelmeztetéseket, mivel 2014-ben  34 olyan hirtelen szívleállásos esetet regisztráltak, amelyek konkrétan visszavezethetők az energiaitalokra. Sachin Shah, az egyetem professzora azt mondta, hogy a legújabb tanulmányuk szerint ezek az italok sokkal károsabbak, mint gondolták.

Valószínűleg sokkal nagyobb az összefüggés az energiaital fogyasztás és a szívproblémák között, így mindenkit arra kérünk, hogy mértékkel fogyassza ezeket az italokat.

Mondta Shah, akik a vizsgálat közben összesen 27, 18 és 40 év közötti önkéntessel itattak meg két doboznyi italt naponta egyszer, három héten keresztül. A teszt alatt egyes alanyok valódi energiaitalt kaptak, míg mások csak úgynevezett placebót, vagyis olyat dobozt, amiben nem valódi energiaital volt.

A kísérlet eredménye az lett, hogy akik valódi italokat kaptak azoknál nőtt a szívritmuszavar kockázata, azaz elérték az úgynevezett QTc intervallumot. Érdekes, hogy azoknál is növekedett a szívelégtelenség kockázata, akik hetekig csak utánzatot ittak.

Címlapkép

Ajánlott videó

Olvasói sztorik