Élet-Stílus

Ők a világ leggazdagabb női

Mivel a média világában kitüntetett figyelmet szentelnek az erős nőknek, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy az üvegplafon még nem tört össze felettünk. A világ leggazdagabb emberei továbbra is 90 százalékban férfiak.

Az amerikai Forbes magazin 2016-ban is sorra vette a világ leggazdagabb embereit. A Women’sHealth magazin pedig rávilágított egy igen csak fontos tényre: a listán csupán 190 női név szerepel. Ez a szám elsőre talán soknak hangzik, és ujjongani kellene örömünkben.

De nem tesszük!

Ez a szám ugyanis még mindig csak 10 százaléka a világ leggazdagabb embereinek, akik egyébként a 2016-os lista alapján 1810-en vannak.

A L'oreál örökösnője Fotó: AFP / Mehdi Fedouach
A L’oreál örökösnője. Fotó: AFP / Mehdi Fedouach

A világ első öt leggazdagabb nője

  1. Liliane Bettencourt – 36,1 milliárd dollár
  2. Alice Walton – 32,2 milliárd dollár
  3. Jacqueline Mars – 23,4 milliárd dollár
  4. Maria Franca Fissolo – 21,1 milliárd dollár
  5. Susanne Klatten – 18,5 milliárd dollár

Tovább árnyalja a képet, hogy a Forbes magazin gyűjtésében szereplő nők közül húszan nagy vállalatok örökösei. Itt van például Liliane Bettencourt, a L’oreál szépségbirodalom örököse, aki 11. a leggazdagabbak listáján, és a nők közül ő rendelkezik a legnagyobb vagyonnal, egészen pontosan 36,1 milliárd dollárral. Tizenhatodik a sorban Alice Walton, a Wal-Mart trón utóda, mintegy 32,3 milliárdos summával és őket követi Jacqueline Mars, aki testvéreivel együtt a nagyapától, Frank Marstól örökölte a vállalatot, amely a Mars csoki mellett olyan termékekről ismert, mint a Milky Way vagy az M&M csokigolyó.

A 190 nőből harminchárman viszont teljesen a maguk erejéből lettek milliárdosok.

Itt említhetjük nagyon jó példaként Zhou Qunfei-t, aki megcsinálta a maga 5,9 milliárd dolláros szerencséjét okostelefon-képernyőkből.

Az ő cége ugyanis az üvegbeszállítója olyan “apró” informatikai cégeknek, mint az Apple és a Samsung. 32 évesen Zhou a világ legfiatalabb önerőből lett milliárdos nője.

Fotó: AFP
Ő pedig Zhou Qunfei. Fotó: AFP

Az idei Forbes-listán egyébként a tavalyinál 26-tal kevesebben szerepelnek, összvagyonuk pedig mintegy 570 milliárd dollárral lett kevesebb. Az élen semmi meglepetés nincs, Bill Gates az első, aki immáron három éve letaszíthatatlan a trónról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik