Élet-Stílus

New Yorkban áll a Dohány utcai zsinagóga majdnem pontos mása

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 01. 21. 16:57

New York (és egyben az Egyesült Államok egyik) legidősebb, folyamatos használatban lévő zsinagógája, a Lexington sugárút és az 55. utca sarkán álló Central Synagogue előtt sétálva egy pillanatra a budapesti Zsidónegyedben érezhetjük magunkat.

A Németországból a tengerentúlra emigrált Henry Fernbach, az Egyesült Államok első prominens zsidó építésze által tervezett, mór stílusú zsinagógát két new york-i német zsidó közösség építtette. Díszítményei és formái miatt már építésekor támadták a közösség tagjai, hiszen túldíszítettsége a környék lakóinak szemében irigységet szülhet, vagy épp megnehezítheti asszimilációra való törekvésüket.

Szerencsére ebben nem volt igazuk, hiszen az épület immár száznegyvennégy éve ad otthont a szép számú, 2300 családból álló zsidó közösségnek.

A több, mint hetven színben pompázó üvegablakok és festett falak ugyan közelítenek az eredeti állapothoz, a belső átalakítások és a legutóbbi felújítás során, 1998 augusztusában pusztított tűz nyomán azonban mégis számottevő a különbség az 1872-es, valamint az aktuális állapot között.

A Central Synagoue az 1998-as tűz után
És most

Ennek ellenére természetesen továbbra is látszanak az egyértelmű hasonlóságok a magyar zsinagógákkal, így Európa legnagyobbjával, a Dohány utcaival, melyet szintén egy német építész, Ludwig Förster tervezett.

Balra New York, jobbra Budapest

Förster a bécsi akadémián tanított, és nem kívánta felügyelni a teljes munkát, így az építést barátja, a többek közt a Várkert Bazárt, és más jelentős Ybl-tervek megvalósítását is segítő Wechselmann Ignác vezette, a belső szentélyért pedig a magyar romantika zsenije, a Pesti Vigadót is megálmodó Feszl Frigyes felelt. Az óriási épület mindössze öt év alatt, 1854-1859 között készült el.

A Dohány utcai zsinagóga belső tere

Az elkészült épület szépségével és méreteivel és egy csapásra népszerűvé vált az európai zsidóság körében. Híre valószínűleg már csak ekkor jutott el az Amerikába 1855-ben emigráló Henry Fernbachhoz, de az sem kizárt, hogy a berlini Bauakademie diákjaként már az építés kezdetekor, vagy épp a pályázatok eredményeinek kihirdetésekor eljutottak hozzá a tervek, mint követendő példák.

via Central Synagogue, Wikimedia Commons, Christopher Dina
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.