Élet-Stílus

A Star Wars első három része a legrosszabb, ami az emberiséggel valaha történt

Ha nem láttad volna, mutatjuk a kimerítő, hosszú, de elképesztően szórakoztató bizonyítékokat.

Anakin Skywalker egy elviselhetetlen, nyálas rinyagép, Obi Wan Kenobi összevissza beszél, a jedi-tanács inkompetens, tanácstalan balfékek gyülekezete, Amidala hercegnő tulajdonképpen nem csinál semmit, Jar-Jar meg… hát, jobb, ha ebbe bele sem megyünk. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a George Lucas rendezte előzménytrilógia nem ugorja meg az eredeti Star Wars-filmek szintjét, de a hatalmas, Az ébredő erő körüli hype kapcsán sokan hajlamosak még ezekre is langymeleg nosztalgiával gondolni, elvégre a Baljós árnyak (ez is milyen cím már!!!) több mint másfél évtizedes, A sith-ek bosszúja című harmadik rész pedig épp tízéves, a legtöbben (értsd: akiknek van szemük) pedig eleve csak egyszer látták őket.

Szóval akkor most mondjuk ki egyszer és mindenkorra:

A Baljós árnyak, A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja nagyon-nagyon rossz filmek.

Minden rossz bennük, a sztori értelmetlen, a dialógusok élettelenek, a látvány steril és unalmas, a “konfliktusok” tét nélküliek, a csatajelenetek szintén, a fénykardos összecsapások pedig – leírni is borzasztó – unalmasak, hát most komolyan, el tudtok képzelni ennél nagyobb merényletet a Star Wars-univerzum ellen, mint az unalmas fénykard-párbajokat?! Na ugye.

Az egészről pedig a megcsömörlött, ihlethiányos George Lucas tehet, aki inkább üzletemberként, mint rendezőként állt – vagy inkább ült – az egészhez, csak sajnos nem elégedett meg a produceri székkel, nem, neki a rendezői kellett. A filmek DVD-kiadásához mellékelt extrák alapján, ha jól figyelünk, egy basáskodó, szakmailag nehezen komolyan vehető középvezető képe bontakozik ki, akitől tartanak a beosztottjai, így teljesítik minden hülye kérését, Jar-Jartól kezdve a – khm – bizonyos demográfiai tényezők alapján nyerő választás (amúgy teljesen indokolatlanul szerepeltetett) Samuel L. Jacksonon keresztül Jar-Jarig. Szóval nagyon alacsonyra került a léc, de úgy tűnik, J. J. Abrams új filmje visszarakja méltó helyére.

Addig is érdemes (aki már látta, annak még egyszer) végignézni a mozitörténet alighanem legalaposabb és legszórakoztatóbb filmkritika-sorozatát, amely zsigerről zsigerre boncolja szét kíméletlenül a három előzményfilmet, elképesztő – filmenként másfél-két órás – terjedelemben. A Red Letter Media nevű független filmes vállalkozás tíz éve készült videóiról van szó, melyekben a kritikus, Mike Stoklasa, hogy még agyamentebb legyen az egész, egy pszichopata sorozatgyilkos redneck szerepét ölti magára, és így megy végig szó szerint George Lucas filmjein, és persze magán Lucason. Nagyon vicces és szórakoztató az egész, lehetetlen félbehagyni, még akkor is érdemes végignézni mindet, ha nem láttuk az előzményepizódokat, már csak azért is, mert egy csomót tanulhatunk a filmek értelmezési lehetőségeiről és magáról a filmkészítésről.

Itt van a Baljós árnyak kritikája:

Itt A klónok támadását elemzi:

Itt pedig kiderül, miért A sith-ek bosszúja a legrosszabb film a világon:

Kellemes szórakozást!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik