Élet-Stílus

Szokta ropogtatni az ujjait? Ha megnézi ezt a videót, nem fogja!

Először készítettek ultrahangos felvételeket arról, mi történik az ízületekben a ropogtatáskor.

„Az ultrahangfelvételeken erős fényt láttunk ropogtatáskor. Olyan volt, mintha egy tűzijáték robbant volna az ízületben. Egészen döbbenetes látvány volt”

-nyilatkozta a nyilvánosságra hozott felvételekkel kapcsolatban Robert Boutin, a kaliforniai egyetem professzora. Hozzátette, kollégáinak az ultrahangos felvételek mellett audiofelvételeket is sikerült készíteniük a ropogtatásról.

„Egészen mostanáig számos különféle teória létezett arról, miért adnak hangot az ízületek, ha valaki ropogtatja őket. A legelterjedtebb nézet szerint a hangokat légbuborék okozza, de nekünk az a véleményünk, hogy a háttérben valami egészen más áll. Az ultrahangon látható fényjelenséget és a ropogást véleményünk szerint egy, a gyors nyomásváltozás miatt létrejövő gázbuborék okozhatja.”

Az amerikai kutatócsoport a vizsgálatot 40 egészséges felnőtt részvételével végezték, akik közül harmincan, saját bevallásuk szerint rendszeresen ropogtatják az ujjaikat.

Boutin elmondta, a felvételek nem bizonyítják, hogy a ropogtatás sérüléssel járni. Épp ellenkezőleg. A felvételeken nyoma sincs annak, hogy a robbanásszerű jelenség sérülésekkel járna, ám azt, hogy ez hosszú távon is igaz-e, még vizsgálniuk kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik